Genel

İsim ve Soyadı Değişikliğinin Hukuki Niteliği

Kişilerin en önemli kimliklerinden birisi isim ve soy isimleridir. Ancak kişiler belirli bir yaşa geldikten sonra şahıs varlığı haklarını kullanarak isimlerinde veya soy isimlerinde değişiklik yaptırabilirler. Bu hemen gerçekleşen bir durum değildir.

Belirli başvuru ve mahkeme sonuçları vardır. Kişilerin isim veya soy isimlerini neden değiştirmek istedikleri göz önünde bulundurularak süreç takip edilir ve bu doğrultuda da sonuçlanır. Peki, isim değiştirme veya soyadı değişikliğinin hukuki niteliği nedir ve bu süreç nasıl ilerler?

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarında Haklı Sebepler

İsim veya soy isim değişiklikleri için temel nedenlerin belirtildiği bir yasa olmadığından dolayı daha öncesinde verilen Yargıtay kararları kapsamında kişiler;

  • İsminin veya soy isminin bir suçlu ile aynı olması ve sosyal hayatında sıkıntılar yaşaması,
  • İsim veya soy isimin diğer kişiler tarafında dalga geçilecek nitelikte olması,
  • Kimlikte yer alan isim harici tanıdıkları tarafından başka bir isimle anılması ve tanınması,
  • İsmin veya soy isimin genel ahlak kurallarına aykırı olması,
  • Yazılışının veya okunuşunun çok uzun ya da zor olması gibi sebeplerden dolayı değişiklik yapmak isteyebilirler.

Ancak bu değişiklikleri yapmak için sadece bu sebeplerin olması zorunlu değildir. Bir ok sebepten dolayı isim veya soy isim değiştirmek için mahkemeye başvuru yapılabilir.

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarında Gerekli Bilgiler

İsim ve soy isim değiştirmek için mahkeme yoluna başvurulmalıdır. İsmini değiştirmek için mahkemeye başvuran kişi “Davacı” konumundadır. Davacının medeni hali, nüfusa kayıtlı olduğu yer veya doğum yeri isim soy ismin değişmesi durumunda bile değişmez ve bu kimlik bilgilerinin değiştirilmesi kesinlikle mümkün değildir.

İsim veya soy isim değiştirme davası açmak için ilgili mahkemeye kimlik bilgilerinizi içeren ve talebinizi belirten bir dilekçe vermelisiniz. Bu dilekçe neticesinde ilgili mahkemenin verdiği gün doğrultusunda bizzat mahkemede bulunmanız gerekecektir. Mahkeme daha sonrasında bir evrak talebinde bulunursa bu evrakları sunabilirsiniz ancak başka bir evrak talep edilmediği sürece sadece dilekçe yeterli olacaktır.

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarında Gerekli Bilgiler

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarında Taraflar

İsim soy isim değiştirme mahkeme aracılığı ile yapılır. Değişiklik yapmak isteyen kişi bizzat kendisi ya da avukatı aracılığı ile mahkemeye başvuru yapar ve duruşma gününde orada olması gerekir. İsim değişikliği yapmak isteyen kişi davacı konumundadır.

Ancak davalı taraf olmadığından dolayı bu aşamada Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir kişi mahkemeye katılır. Bu görevli memur hakim tarafından sorulan soruları teyit etmek amaçlı katılım sağlar. Aynı zamanda kişinin isim veya soy isim değişikliğinin onaylanmasının ardından yapılacak olan değişiklik işlemleri aşamasında da sorumlu kişi olur.

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarında Yetkili Görevli Mahkeme

Her suç veya talep için farklı mahkeme kolları görev yapmaktadır. İsim ve soy isim değişikliği için de değişiklik yapmak isteyen kişiler Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapmalıdırlar. İsim veya soy isim değişikliği yapmak isteyen kişi yani davacı olacak kişi ikametgah adresine en yakın Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapmalıdır.

İsim Veya Soyisim Değiştirmenin Sonuçları

Kişilerin isim veya soy isim değiştirme kararı vermesi zor bir süreçtir. Bu değişikliklerin yapılmasının ardından hem sosyal çevre de hem de iş çevresinde bazı zorluklar meydana gelebilir. Özellikle tanınan bir kişiliğe sahip olunması durumunda bu değişikliğin kabul edilmesi biraz zaman alabilir.

Ancak isim değiştirme kişilerin belirli zorlayıcı sebeplerden dolayı başvurduğu bir yöntemdir. İsim değiştirme işlemi sadece kimlik bilgilerini değiştirmekten ibaret değildir. Aynı zamanda ehliyet ve diploma bilgileri gibi birçok terden de gerekli güncellemeler yapılmalıdır.

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarına İlişkin Yargıtay Kararları

İsim veya soy isim değişikliği taleplerinde Yargıtay kararları büyük oranda olumlu sonuçlanmaktadır. Kişiler gerekçelerini sunmaları durumunda sonuç daha hızlı alınabilir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu, 27. Madde gereğince belirli sebeplere bağlı olarak isim değişikliği talebinde bulunulabilir ve istisnai durumlar haricinde davalar olumlu sonuçlanır.

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer?

İsim veya soy isim değiştirme davaları istisnai durumlar haricinde yaklaşık olarak 3 ay veya 5 ay sürede sonuçlanabilir. Sadece isim değiştirme davaları 5 ay önce tamamlanırken soy isim değiştirme davalarının süreleri biraz daha uzayabilir. Özellikle kişiler reddi miras davasına bağlı olarak soy isim değiştirmek istiyorlarsa öncelikle reddi miras davasının sonuçlanması gerekir.

İsim Veya Soyisim Değiştirme Davası Ne Kadar Sürer

Sık Sorulan Sorular

Kişilerin isim ve soy isimleri doğdukları andan itibaren tüm yaşamları boyunca toplumdaki sıfatları belirler. Özellikle orta yaşlarına gelmiş olan sosyal hayatı ve iş hayatı oturmuş olan kişilerin bu kararı vermesi oldukça zordur. İsim değiştirme davaları genellikle gençler tarafından açılmaktadır. Bundan dolayı en sık sorulan sorular arasında bu süreçlerin ne kadar sürede tamamlanacağı ve isim soy isim değişikliği ile beraber başka hangi bilgilerin değişeceği ile alakalı sorular yer almaktadır.

Aynı şekilde en sık sorulan bir soru da evli olan erkeklerin soy isimi değişikliğinden eşlerinin de etkilenip etkilenmeyeceği ile de ilgilidir. Medeni durumu evli olan bir erkek mahkeme kararı ile soy adını değiştiriyorsa evli olduğu eşinin de soy isminin değiştirilmesi gerekir. Bu işlem için de sadece soy ismini değiştiren kişi değil eşi de bazı değişiklikler yapmalı ve kişisel bilgilerini güncellemelidir.

Hukuken İsim Nasıl Değiştirilir?

İsim veya soy ismini değiştirmek isteyen kişi ikametgah adresine en yakın Asliye Mahkemesi’ne dilekçe vererek talebini mahkemeye taşır. Bu değişikliğin yapılaması için 3 ay veya 5 ay gibi bir süre gerekebilir. Bu süre de kişinin isim veya soy ismini değiştirme nedeni oldukça önemlidir. Geçerli sebebi kuvvetli olan davacıların süreçleri daha kısa sürebilir.

Bundan dolayı dilekçe yazarken bir avukattan destek alınmalı ve mahkeme esnasında sorulan sorulara doğru bir şekilde cevap verilmelidir. Sürecin olumlu sonlanmasının ardından kişilerin sadece isim ve soy isim bilgileri değişir, medeni durumu evli olan erkeklerin eşlerinin de soy isimlerinde gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Ancak bunun dışında kişilerin medeni durumu, doğum yerleri, adli sicil kayıtları varsa bu kayıtlar kesinlikle değişmez.

İsim Değişikliği Sicile İşler Mi?

İsim veya soy isim değiştirme talebinin onaylanmasının ardından, kişiler kimlik gibi gerekli evrakların güncellemesini yapabilirler. Bu durum kişilerin nüfus siciline işlenir. Kişilerin isminin veya soy isminin değişmesi, kişinin haklarının veya farklı yasal durumların değişmesi için bir neden değildir. İsim ve soy isim değişiklikleri sonrasında kişiler aynı yasal hak ve sorumluluklara sahip olan bireyler olarak yaşamlarına devam ederler.

İsim Ve Soyisim Değişikliği Hangi Mahkemede Açılır?

İsim ve soy isim değişikliği yapmak isteyen kişiler e-devlette yer alan ikametgah bilgilerine en yakın olan Asliye Mahkemeleri’ne taleplerini ve nedenini belirten bir dilekçe yazarak başvurmalıdırlar. Süreç Asliye Mahkemeleri tarafından takip edilir ve duruşma bu mahkeme salonlarında görülerek sonuca bağlanır.

İsim Ve Soyisim Aynı Anda Değiştirilebilir Mi?

İsim ve soy isim değiştirme ile ilgili en sık sorulan sorulardan birisi de her iki değişikliğin aynı anda yapılıp yapılamayacağıdır. İsim değişikliği için de soy isim değişikliği içinde aynı mahkemeye, aynı şekilde dilekçe vererek başvuru yapıldığından dolayı aynı anda değişiklik yapmak mümkündür. BU durum sadece dava sürecinde uzamaya neden olabilir.

Sonuç

Kişiler isim veya soy isim değişikliği yapma kararlarını mahkemeye taşıdıktan sonra hakim tarafından ne kadar emin olduğu sorulur. 3 veya 5 ay içerisinde mahkeme süreci devam ederken değişiklik yapma kararından vazgeçen kişiler, bir sonraki duruşma esnasında vazgeçtiklerini bildirerek süreci sonlandırabilirler. Aynı zamanda mahkeme olumlu sonuçlansa ve istenen değişiklikler yapılsa dahi kişiler 1 yıl içerisinde kararlarını değiştirmeleri durumunda eski isim ve soy isimlerini kullanmaya devam edebilirler.

Tüm dava ve sorularınız için Bizimle İletişime Geçin!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu