Tazminat Avukatı
Tazminat hukuku, bireylerin veya kurumların yaşadığı maddi ve manevi zararların karşılanmasını sağlayan önemli bir hukuk dalıdır. Tazminat kelimesi, bir zarara karşılık ödenen bedeli ifade eder. Tazmin edilmesi talep edilen miktarın maddi ya da manevi bir zarara karşılık gelmesi esastır. Hukukumuzda tazminata ilişkin düzenlemeler, temel itibarıyla 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda yapılmış olsa da çeşitli pek çok kanunda tazminatlara ilişkin hükümler yer almaktadır. Hukuki süreçlerin yönetilmesi ve yasal şartların karşılanması genellikle karmaşık ve destek gerektiren bir şekle bürünmektedir. Tazminat avukatı, bu süreçlerde müvekkillerine yol gösteren ve hak kayıplarını önlemek için çalışan uzman hukukçulardır.
Tazminat Nedir?
Tazminat, gerçek ya da tüzel bir kişinin hukuka aykırı bir fiil nedeniyle uğradığı zararın karşılanmasını amaçlayan hukuki bir yaptırım çeşididir. Tazminat türleri, temel anlamda maddi ve manevi tazminatlar olmak üzere ikiye ayrılır:
- Maddi tazminat: Bir kişinin uğradığı maddi kayıpların karşılanmasıdır. Örneğin, trafik kazasında aracın hasar görmesi, hukuka aykırı bir eylem neticesinde yapılan hastane masrafları ya da iş kazası sonucu oluşan gelir kaybı gibi durumlar maddi tazminatın konusuna girecektir.
- Manevi tazminat: Kişinin ya da yakınlarının hukuka aykırı fiil neticesinde yaşadığı psikolojik ve duygusal zararların karşılanması amacıyla öne sürülen tazminat kalemidir. Örneğin hakaret, iftira, tehdit veya ağır bedensel zararların neticesinde oluşan hayati değişimler manevi tazminat talebine konu edilebilir.
Tazminat Avukatı Kimdir?
Tazminat hukuku avukatı, haksız fiil, sözleşmeye aykırılık veya hukuka aykırı işlemler sonucu zarar gören kişilerin talep edebilecekleri tazminat türlerinin tespiti ve hukuki süreçlerin yürütülmesi açısından müvekkillerine hukuki yardım sağlayan uzmanlara denir. Bu avukatlar, mevzuata hakimlikleri ve süreçlerdeki deneyimleri ile hukuka aykırı eylemler neticesinde zarara uğramış kişilerin maddi ve manevi zararlarının en iyi ve en hızlı şekilde karşılanması için hukuki yolları etkin şekilde kullanır. Tazminat avukatları, boşanma hukukundan iş hukukuna; ceza hukukundan sosyal güvenlik hukukuna çok çeşitli hukuki alanlarda detaylı bilgiye sahip olmak zorundadır.
Tazminat Hukukunda Avukatın Rolü Nedir?
Tazminat hukuku, hatalı hukuki başvurular neticesinde zarar gören kişilerin ekstra külfetlerle karşı karşıya kalmalarına neden olabilecek ve yeni mağduriyetlere sebep olabilecek önemli bir hukuk dalıdır. Bir tazminat davası avukatı, müvekkilinin haklarını en iyi ve en doğru şekilde savunarak hukuki sürecin doğru şekilde ilerlemesini sağlar. Bu alanda görev yapan avukatların temel görevleri şunlardır:
- Tazminat taleplerinin hukuka uygun şekilde hazırlanması ve doğru şekillerde ileri sürülmesi,
- Maddi ve manevi zararların hesaplanmasına yönelik işlemlerin takibi ve tazminat miktarlarının belirlenmesi sürecinde usul işlemlerinin doğru şekilde yapılması,
- Tazminat davalarının açılması ve yürütülmesi,
- Arabuluculuk ve uzlaştırma süreçlerinde müvekkil adına görüşmeler yapılması,
- Sigorta şirketleri ile olan hukuki süreçlerin yönetilmesi gibi çeşitli alanlarda görev yaparlar.
Tazminat Hukuku Avukatı Hangi Davalara Bakar?
Tazminat davaları, oldukça çeşitli hukuki alanlardaki uyuşmazlıklardan doğabilen davalardır. Yaygın şekilde karşılaşılan tazminat davası türlerinin başında trafik kazalarından doğan tazminat davaları gelir. Bunun yanı sıra iş hukukundan doğan tazminat taleplerine ilişkin davalar, sözleşmeye aykırılık dolayısı ile talep edilebilen tazminatlar, malpraktis kaynaklı tazminat talepleri, aile hukukunun getirdiği düzenlemelere ilişkin olan tazminat davaları ve manevi zararlara yönelik tazmin istemleri İzmir tazminat avukatı yardımı ile yürütülebilecek süreçler olarak sayılabilecektir.
Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer?
Tazminat davalarının süresi ve 2025 tazminat hesaplama konuları davanın türüne, kaynağına, davaya bakan mahkemenin iş yüküne ve olayın karışıklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Daha küçük yargı çevrelerinde kısa sürelerde tamamlanan tazminat davaları, İzmir gibi illerde mahkemelerin iş yükü göz önüne alındığında daha uzun süreler alabilmektedir. Ancak genel olarak tazminat davaları 1 ile 2 yıl arasında sonuçlanır. Dava sürecinde tazminat hesaplamasına ilişkin bilirkişi incelemeleri, gerekli olması halinde keşif işleminin yapılması ve işlemlere karşı itiraz süreçleri gibi faktörler davanın sonuçlanma hızına doğrudan etkili olmaktadır. Ayrıca tarafların tutumları da sürecin sonuçlanmasına ilişkin doğrudan bir etken olarak görülmektedir.
Maddi Tazminat Gerektiren Durumlar Nelerdir?
Maddi tazminat davası açmak için ortada hukuka aykırı şekilde gerçekleşen bir eylem ve bu eylemin neticesinde ortaya çıkmış bir maddi zararın varlığı gerekir. Çeşitli durumlarda ve hukuki uyuşmazlıklarda ileri sürülebilecek maddi tazminat talebi; özellikle iş kazaları, meslek hastalıkları, trafik kazaları, işten çıkarılmaya yönelik zararlar, malpraktis sonucu oluşan zararlar, boşanma neticesinde ileri sürülebilen talepler ve sözleşmeye aykırılık gibi çeşitli olaylar neticesinde öne sürülebilir.
Manevi Tazminat Hangi Şartlarda Talep Edilebilir?
Manevi tazminat, kişinin psikolojik ve duygusal olarak zarar görmesi durumunda talep edilir. Bir haksız fiilin neticesinde, maddi olarak görülmeyen fakat kişinin manevi dünyasında netice uyandıran zararların tespiti ve tazmini amacıyla talep edilen bu tazminat türü yalnızca zarar gören kişi adına değil, yakınları adına da talep edilebilir. Ağır bedensel yaralanmalar ve sürekli sakat kalma durumlarında, bir yakının gördüğü zararın neticesinde hakaret, tehdit, iftira gibi kişinin gündelik hayatını etkileyen zararların meydana gelmesi halinde ve buna benzer hukuka aykırılıkların sonucunda manevi tazminat talep edilmesi mümkündür.
Tazminat Nasıl Hesaplanır?
Tazminat miktarı, zararın türüne ve meydana geliş biçimine bağlı olarak değişir. Mahkemeler tarafından tazminata hükmedilmeden önce tarafların sunduğu deliller gözetilir ve bilirkişilerce hesaplama yapılmasına karar verilir. Mağdurun uğradığı maddi zarar, gelecekte uğranması olası zararlar, kişinin hayatına devam etmesindeki güçlük düzeyi, sürekli engellilik oranı ve manevi zararların derecesi tazminat hesaplamasında kriter olarak görülür.
Maddi Tazminatın Miktarı Nasıl Belirlenir?
Maddi tazminat miktarı hesaplanırken, olayın detayları, tazminata ilişkin somut belgeler ve mağdurun uğradığı gerçek zarar dikkate alınır. Özellikle iş kazaları ve trafik kazalarında tazminat hesaplama yapılırken mağdurun yaşı, mesleği, gelir durumu ve iş gücü kaybı gibi faktörler de değerlendirmeye alınır.
Manevi Tazminat Miktarı Nasıl Belirlenir?
Manevi tazminat miktarı, manevi zararın boyutu değerlendirilerek uygun bir tazminat miktarına karar verilmesi ile belirlenir. Ancak manevi tazminatın amacı, mağdurun zararını karşılamaktan çok, yaşadığı psikolojik kayıpları hafifletmek ve adalet duygusunu tatmin etmektir. Bu husus Yargıtay kararlarında da istikrarlı bir hale bürünmüş olup manevi tazminatta karşı tarafın cezalandırılması amaçlanmaz.
Tazminat Hukuku Avukatı Arıyorum
Eğer siz de tazminat hukuku alanında uzman bir avukat arıyorsanız, bazı kriterleri göz önünde bulundurmanız faydanıza olacaktır. Öncelikle birlikte çalışacağınız avukatın tazminat hukuku alanında deneyimli ve uzman olması gerekir. Bunun yanı sıra başarılı referansları ve geçmiş davaları bulunan avukatlar, sizin de hukuki sorunlarınızın çözümü adına doğru adımları atacaktır. Müvekkilinin menfaatlerini öne koyan avukatlarla çalışmak da oldukça önemlidir.
Tazminat avukatı İzmir ilinde geçmiş başarılarıyla adından söz ettirmiş avukatlar olarak anılır. Trafik kazalarından iş kazalarına, malpraktis davalarından sözleşme ihlallerine kadar geniş bir yelpazede hukuki destek sağlayan tazminat avukatları, sürecin en iyi şekilde yönetilmesini sağlar. Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık Ofisi, müvekkillerine tazminat hukuku alanında başarılı şekilde hizmet vermeye devam etmektedir.