Uzaklaştırma Kararı Kimlere Verilir?
Birçok kişi, uzaklaştırma kararı kimlere verilir? Sorusunun cevabını bulmak istiyor. Çünkü son yıllarda çok fazla önem kazanan bu durum, özellikle de kadınların ve çocukların korunması açısından gereklidir.
Koruma tedbirleri içerisinde yer alan bu karar, şiddet ve istismar gibi durumlar söz konusu olduğunda ortaya çıkıyor. Bu gibi durumların ihtimali bile söz konusu ise uzaklaştırma kararı verilir. Kanunda yer alan bu tedbir, insan hayatının korunmasını hedefliyor.
Devlet, şiddeti cezalandırmak çok önlemekle yükümlüdür. Çünkü hayatın devamlılığı en çok alınan bu tedbirlere bağlıdır. Özellikle de kadına şiddetin arttığı bu dönemlerde böyle bir önlemin var olması çok büyük bir ehemmiyet taşır.
Bu karar, en başta şiddet gördüğü kesin olarak bilinen ve kanıtlanan kimselere verilir. Aynı zamanda şiddete maruz kalınacağı ihtimalini taşıyan kişiler de uzaklaştırma alabilirler.
İçindekiler
Uzaklaştırma Kararı En Az Kaç Gün?
Kanunda uzaklaştırma kararının verilmesi için belirlenen bir süre yoktur. Bu süre genel olarak hakim tarafından belirlenir. Hakim olayları inceler ve gerekli talepler doğrultusunda bu kararı verir.
Bundan dolayı her mağdura aynı gün sayısında uzaklaştırma kararı verilmeyebilir. Ancak kararın çıkması ve günün net bir şekilde belirlenmesi, 1-4 gün içerisinde gerçekleşir. Bu süre zarfında bireyin hayatı tehlikede ise karar alma süreci hızlandırılır.
Savcılık Uzaklaştırma Kararı Verebilir Mi?
Bu kararın verilmesi, Aile Mahkemeleri tarafından gerçekleştirilir. Ancak acil bir durum söz konusu olduğunda başvurularınızı farklı kurumlara yapabilirsiniz. Bu hususta ilk olarak tercih edilen kurum, kolluk görevlileridir.
Bunun dışında Cumhuriyet Savcılığı’na da talepte bulunabilir. Bu talepleriniz ilgili birimler tarafından detaylı olarak incelenir. Yapılan incelemeler, Aile Mahkemesine iletilir. Gerekli makamlara bildiri yapılması sonucunda kararın alınıp alınmayacağı tespit edilir.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Çıkar?
Uzaklaştırma alınabilmesi için öncelikle başvuruda bulunulması gerekir. Bunun için ŞÖNİM, karakol, Aile Mahkemeleri ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuru yapılması gerekir. Bu talebin dilekçeyle yapılması önemlidir.
Dilekçenizi yazarken davalı, davacı, konu ve adres bilgilerine yer verilmesi gerekmektedir. Dilekçeniz gerekli makamlara ulaşınca uzaklaştırmanın kaç gün olacağına dair hukuki süreç başlatılır.
Bu süreçte karşı taraf size baskı yapmaya ya da tehdit etmeye başlamışsa tekrardan dilekçe yazabilirsiniz. Sürecin hızlanması için ilgili kurum ya da kişilerle görüşme sağlayabilirsiniz.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Uygulanır?
Bu kararın uygulanması, konuya göre değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak ev değişikliği ve iş yeri değişikliği yapılarak bu kanun uygulanır. Uzaklaştırma alan birey ile karşı taraf belirlenen tarih boyunca yan yana gelmemelidirler.
Yasal sürecin bitmesi sonucunda uygulama ortadan kalkacaktır. Karara uymamak, öncelikle uyarı alınmasına neden olur. Eğer kişi, karara uymamakta ısrar ediyorsa cezai işlem uygulanabilir.
Uzaklaştırma Kararını Kim Verir?
Eğer ortada çok acil bir durum söz konusu ise polis merkezleri ve jandarma karakolları bu kararı alabilirler. Çünkü bireyin hayatı tehlikede olabilir. Bunun için de kararın alınma süreci beklenmeyebilir.
Ancak ortada ciddi bir tehlike bulunmuyorsa Aile Mahkemeleri bu kararı alır. Şiddet gören kadın, bulunduğu yerden alınarak daha özel bir yere götürülür. Ayrıca gerekli görülürse çocuğu da onunla birlikte saklanır. Bu gibi tehlikeli zamanlarda uzaklaştırmanın önemi çoktur.
Uzaklaştırma Kararı Kanunu’ndan Kimler Yararlanabilir?
Uzaklaştırma kararı kanunundan şu kişiler yararlanabilir:
- Israrlı bir şekilde takibe maruz kalan kimseler
- Aile bireyleri
- Çocuklar
- Kadınlar
Başvuru yapmaları halinde kanunun bizlere sunduğu bu koruma kararını sonuna kadar kullanabilirler. Birinden şiddet görüyorsanız veya şiddet tehditleri alıyorsanız, uzaklaştırma çıkarabilirsiniz. Size bu kötülüğü yapan kişi anne-babanız bile olsa hakkınızı kullanabilirsiniz.
Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar?
Kararın alınması için uzun bir sürece gerek duyulmaz. Şartlar ve durumlar incelendiği zaman 1 gün içerisinde karar verilir. Çünkü bu tarz uygulamalar, genellikle ölümle karşı karşıya kalan insanların başvurduğu korunmalardır.
Hayatta kalabilmek ve güvende olabilmek için böyle bir korunmaya ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı uzaklaştırmanın mümkün olduğu kadar kısa süre içerisinde verilmesi önemlidir. Çünkü bazen bir saniye bile hayati öneme sahiptir.
Uzaklaştırma Kararı Sicile İşler Mi?
Uzaklaştırmanın önleyici bir tedbir olduğunu unutmamanız gerekir. Bu karar, cezai bir işlem değildir. Sadece karşı tarafın korunabilmesi için uygulanan bir kanundur. Adli sicil kaydında insanın suç veya kabahat işlemesi sonucunda aldığı cezalar yer alır.
Bu nedenle uzaklaştırma alan kişilerin siciline bu durum yansıtılmaz. Sicile işleme söz konusu olmasa bile alınan bu tedbir devlet kayıtların her zaman yazılı kalır. Devlet yetkilileri, yıllar geçse bile bu kaydı görebilirler.
Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Uzaklaştırma alındıktan sonraki 2 hafta içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Karara itiraz için yazılı bir bildiri yapılması gerekir. Aile Mahkemesi itirazı incelediği zaman haksız bir durum olduğuna karar verirse iptal işlemleri başlatılır.
Bu durumun iptali, uzaklaştırmayı veren mahkeme tarafından yapılmaz. Eğer bölgede ikinci bir Aile Mahkemesi var ise bu incelemeyi o yapar.
Uzaklaştırma Kararı Bitince Ne Olur?
Uzaklaştırma kararı, belli bir gün ile sınırlıdır. Bu gün bittikten sonra karar hükümsüz sayılır. Ancak şiddet ve şiddet tehdidi hala devam ederse kararın yeniden alınması veya uzatılması için başvuru yapılabilir. Uzatma başvurusu yapılmazsa hüküm kendiliğinden ortadan kalkar. Bu durumda sizden uzaklaşması gereken kişi, yanınıza yaklaşabilir.
Sık Sorulan Sorular
Kadın, çocuk, aile bireyleri ya da ısrarlı takiple mağdur olan kişiler için uzaklaştırma kararı verilir. Bu kişilerin şiddete uğramamaları ya da şiddetle karşılaşmamaları için alınan tedbirler uzaklaştırma kararı kapsamındadır. Alınan bu tedbirler mağdura veya aile üyelerine yönelik olabilir.