Makaleler

Trafik Kazası Tazminat Davası ve Manevi Tazminat 2024

Trafik Kazası Tazminat Davası; 

İstatistikler ülkemizde birçok yaralamalı ve ölümlü trafik kazası olayının yaşandığını göstermektedir. Bu kapsamda trafik kazalarında tazminat konusuna ilişkin sitemizde daha önce bir yazıya yer vermiştik. “Trafik Kazası Sonrası Yasal Haklarımız Nelerdir?” başlığı ile yayınladığımız yazıda trafik kazası nedeni ile açılan tazminat davalarının kimler tarafından açılabileceğini, kimlere karşı açılabileceğini ve talep edilebilen tazminat kalemlerinin neler olabileceğini açıklamıştık.

Bu yazımızda görevli ve yetkili mahkemeler, zamanaşımı süresi, başta trafik kazalarında manevi tazminat olmak üzere diğer tazminat davalarına ilişkin öteki hususlarına ilişkin bilgiler verilecek ve trafik kazasında tazminat nasıl alınır sorusuna cevap arayacağız. Bu değerlendirmeler yapılırken Yargıtay kararları da dikkate alınacaktır.

Trafik Kazalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme, Zamanaşımı

Görevli Mahkeme: Trafik kazalarından kaynaklanan tazminat davalarında kural olarak haksız fiilden kaynaklanan davalarda görevli mahkemeler asliye hukuk mahkemeleri olmakla beraber araç sürücüsü, işleteni ve sahibi ile zorunlu mali mesuliyet sigortası yaptırılan sigorta şirketi birlikte davalı olarak gösterildiklerinde davada karar vermeye görevli mahkeme asliye ticaret mahkemeleridir (Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 13.02.2020 Tarihli 2020/89 E.-2020/680 K.).

Yetkili Mahkeme: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununa (HMK) göre dava, davalılardan birinin yerleşim yerinde veya kazanın olduğu yerde ya da zararın ortaya çıktığı yerde açılabilir. Bununla birlikte zarar görenin yerleşim yeri mahkemeleri de davaya bakmaya yetkilidir. Ayrıca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa (KTK) göre dava, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinden birinde de açılabileceği kabul edilmiştir.

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi Tazminat

Zamanaşımı: Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve her halde kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar.

Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zaman aşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre, maddi tazminat talepleri için de uygulanacaktır. Ceza davası devamı boyunca uzamış dava zamanaşımı devam eder ve trafik kazasına ilişkin ceza davası sonuçlanıncaya kadar maddi tazminat davası açılabilir. (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 18.06.2020 Tarihli 2018/3082 E.-2020/3680 K.) Bu durumda somut olaya bağlı olarak oluşan suçun niteliğine göre zamanaşımı değişkenlik gösterecektir.

Aklınıza takılan tüm sorular için Avukata sor danışmanlık hizmetimiz ile yanınızdayız.

Trafik Kazalarında Manevi Tazminat Nedir ve Nasıl Alınır?

Ölümlü ve yaralamalı trafik kazaları nedeniyle yaralanan kişide veya belli hallerin varlığı yakınlarında veya ölümlü kazalarda ölenin yakınlarının çektiği acı ve üzüntü karşılığında talep edilen tazminat manevi tazminattır. Yaşanan trafik kazasının durumuna göre hâkim, vücut bütünlüğüne ilişkin zararlar için manevi tazminata hükmedebilir. Zarar görenin veya ölenin yakınlarının manevi tazminat alabilmesi için ölüm veya ağır bedensel bir zararın gerçekleşmesi gerekir.

Hâkim tazminat miktarını belirlerken trafik kazası olayının gerçekleşme şeklini, zarar görenin kusurunu dikkate alarak belirleyecektir. Zarar görenin veya ölenin, trafik kazası sonucu oluşan sonucun oluşmasında kusurları bulunması halinde kusurları oranında tazminat yükümlüsünün ödeyeceği tazminattan indirim yapılabilir ve hatta tazminata ilişkin sorumluluğu ortadan kalkabilir.

Trafik kazası nedeni ile açılan davalarda KTK gereğince manevi tazminat talepleri zorunlu mali mesuliyet sigortası kapsamında olmadığından dolayı sigorta şirketinden talep edilemez. Manevi tazminata ilişkin talepler, araç sürücüsüne, sahibine veya işletene karşı dava açılarak ileri sürülebilir.

Yargıtay kararlarında manevi tazminat miktarına ilişkin kararlar dikkate alındığında yeterli olmadığı görülmektedir. Yargıtay bir kararında her bir davacı için 20.000 TL manevi tazminata hükmedilmesinde bir aykırılık görmemiştir (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 11.03.2021 Tarihli 2020/2410 E.-2021/2623 K.). Manevi tazminatın 20.000 TL’ye hükmedildiği başka bir kararda ise daha düşük bir tazminata hükmedilmesi gerektiğine karar vermiştir (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 24.02.2021 Tarihli 2020/3704 E.-2021/1882 K.).

Yargıtay başka bir kararında davacı eş için 15.000 TL, anne ve çocuk için 13.000’er TL’lik manevi tazminata hükmeden ilk derece mahkemesinin kararını “davacılar için hak ve nasafet kuralları çerçevesinde daha yüksek manevi tazminata hükmedilmesi gerekirken, somut olay ile bağdaşmayan, düşük miktarda manevi tazminata hükmedilmesi uygun görülmemiştir.” gerekçesiyle bozmuştur (Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 03.03.2021 Tarihli 2020/2081 E.-2021/2149 K.). Görüldüğü üzere, Yargıtay’ın manevi tazminat miktarı üzerinde çelişkili kararları bulunmaktadır ve bu kararlarda hükmedilen manevi tazminat tutarları zarar görenin ve yakınlarının acılarının karşılamaya yeterli değildir.

Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Nasıl Alınır?

Trafik Kazasında Maddi ve Manevi TazminatTrafik kazası nedeni ile maddi tazminata ilişkin taleplerini sigorta şirketi dışında kalan sorumlulardan almak isteyenler doğrudan dava yoluna gidilebilir. Buna ilişkin taleplerini sigorta şirketinden almak isteyenler, dava açmadan önce ilgili sigorta kuruluşuna genel şartlarda belirtilmiş olan belgeleri toplayarak yazılı başvuruda bulunmalıdır. Sigorta şirketi başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık çıkması hâlinde önce ilgili kişi, sigorta tahkim yoluna başvurabilir veya öncelikle zorunlu arabuluculuk yoluna başvurur ve arabuluculukta anlaşma sağlanamazsa akabinde dava açabilir.

Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık olarak, trafik kazası sonrası hukuki yollara başvurarak trafik kazalarında maddi ve manevi tazminat davaları için profesyonel ve deneyimli ekibimizle yanınızdayız.

İlgili Makaleler

28 Yorum

  1. Benim oglum 19 yasinda trafik kazasinda öldü esimden bosandim ve suan evliyim benim haklarim nelerdir sizden cevap bekliyor

    1. Yasemin hanım merhaba,

      Öncelikle başınız sağ olsun. Trafik kazasından kaynaklı tazminat haklarınız bulunmaktadır. Bu konuda yardımcı olabilmek yaşanan olaya ilişkin konunun ayrıntılı olarak görüşülmesi gerekmektedir. Bu sebeple ayrıntılı bilgi almak için dilerseniz bizimle iletişim kurabilirsiniz.

      1. Babam tek taraflı kaza yaparak ölümüyle sonuçlandı burada belediye ve kara yollarının yol emniyetini almayarak bariyer yapmayarak babamın uçurumdan aşağıya gitmesine sebeb oldu belediye ve karayollarını nasıl mahkemeye verebilirim teşekkürler

  2. Merhabalar ; 20.03.2022 tarihinde kızım ruhsat sahibi olduğum aracım ile kaza yaptı.Kazada yaralanma söz konusu olmayıp araçta maddi hasar oldu ve araç modeli 2001 olduğu için parça bulunamadığı için şuan tamirhanede beklemektedir.Kızım kazada %100 haklı tramer raporuna göre olduğundan karşı tarafa ve-veya sigorta şirketine mağduriyet vs değer kayı davası açablirmiyim.Teşekkür ederim.

    1. Cahit Bey merhaba,

      Trafik kazasından kaynaklı tazminat talep etme hakkınız bulunmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgilendirme için büromuzla iletişim kurabilirsiniz.

      İyi günler dilerim.

  3. MErhaba 4 yasındaki ogluma evımın onunde motor carptı Carpan kısının yası 17 ehlıyetı ve motor plakası yok Kafasında ve gozunde yaralanma oldugundan dolaı apar topar hastaneye goturduk hastane gırısını t.k olarak actırdım raporunu aldım fakat olay yerı trafık polısı olmadıgı ıcın tutanagı yok Karakoldakı ıfadesındede kendısı belırtmıs zaten ehlıyet plaka olmadıgını Dava acıcam Nasıl bi yol izlemelıyım acaba

  4. Sinan bey merhabalar ben hanımla nikahta beraberim ama normalde ayrıyız bizim ellerinizden öper 5 yaşında çocuğumuz var araba çarptı ama hanım avukata vermiş para çıkmış ama para anneyemi verilir babayamı yoksa 2 yemi ayrılır bilgi almak istiyorum.

  5. Merhaba. 06.15.2022 tarihinde motorsiklet ile kaza yaptım. Tali yoldan gelen araç durmayıp çarptı ve motor perte çıktı düşükte olsa karşı tarafın sigorta şirketi motorun bedelini ödedi.kazadan sonra şikayetçi olmadım iş yerim hasta olunca işimiz olunca maaşımızdan para kesmiyor şikayetçi olmucaksan rapor alma zaten kesinti yapmıyoruz dediler bende alamadım. Ama 40 gün araçsız kaldım bana çarpan sürücüye manevî tazminat davası açabilirmiyim. Teşekkürler

    1. Burhan bey merhabalar,

      Öncelikle geçmiş olsun. Evet, trafik kazasından kaynaklı tazminat hakkınız bulunuyor. Dilerseniz bu konuda bizimle iletişime geçerek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan destek almanızı tavsiye ederim.

      İyi günler dilerim

  6. Merhabalar seyir halinde aracımla düz yolumda devam ederken geçiş önceliği olmayan araç durmadı ve kaza meydana geldi karşı taraf hafif yaralı atlattı kanında da 145 promil alkol belirlendi ..raporda %25 suçlu bulundum diğer yüzdelik kısım karşı tarafın…yalnız şuanda yaralandığı için tazminat davası acacakmis suçlu %80 kendisiyken durum nasıl sonuçlanır

    1. Kübra hanım merhaba,

      Yaşanan olayda %25 oranında kusurlu bulunmanız sebebiyle diğer sürücünün de tazminat davası açma hakkı bulunmaktadır. Ancak belirlenecek olan tazminat miktarı kusur oranınız doğrultusunda hesaplanmaktadır. Ayrıntılı bilgi için dilerseniz büromuzla iletişime geçebilirsiniz.

      İyi günler dilerim.

      1. Kamyonumla geri geri gelirken arkamdaki kişiyi farketmeyerek ona çarparak kamyonun altina aldım ve ölümcül kaza ile sonuçlandı nasıl bir suç alirim nasıl bir yol izlenir

  7. İyi akşamlar yaklaşık bir sene önce kardeşim trafik kazası geçirdi .kaza geçirmeden önce jicbirseyi yoktu kazadan sonra 20 gün yoğun bakımda kaldı
    bir gözü felçli kaldı ve kalbinde sıkıntılar oldu tabi yuruyeme gibi şeylerde oldu fizik tedaviyle dizelti karşı tarafa dava açtık çocuk o zamanlar 18 yaşından büyük ama ehliyeti yok arabanın sigortası yok gocugun babasına reddi miras yaptı tazminat alabilir miyiz reddi miras yapmış olsa bile

  8. Merhaba, araçım park halindeyken başka bir araç tarafından maddi hasarlı çapma meydana geldi yaklaşık 50 gündür aracım serviste bu süreçteki mağduriyetim için karşı tarafa (ödediğim araç kiralama taksi ücretleri gibi) tazminat davası açabilirmiyim

  9. İyi günler benim annem ve babam yaya olarak kaza yaptı araç çarpması añem hafif yaralandı babam ise 15 gün hastanede yoğun bakımda vefat etti kara yollarına dava açabilirmiyiz haklarımız nelerdir 1bucuk yıl oldu kardeşim ilgileniyor geçen bana eve kağıt geldi çarpan kişi suçlu bulunmuş mahkeme tarihi 7 ci ayda benim gitmem gerekmii Bi bilgim yok kardeşim avukata vermiş bekar kardeşim annem bide kendi ismi var diğer kardeşim ve benim ismim yok edevleten baktım gördüm benimde hakkım varmı nelerdir öğrenebilirmiyim cevap verirseniz sevinirim

  10. İyi günler bundan 5 sene önce gibi eşim trafik kazası geçirdi karşı taraf bizi 2 kere şikayet etti 2 kere dosya kapandı iki tarafa yüzde 50 kusur oranı verildi yaralanmalı bir kaza oldu hafif yaralanmalı 2 gün o ve bize tekrar 3 .kez dava açmışlar manevi tazminat için diğerlerinde bişey çıkmadı bunun neden açmış olabilirler bişey çıkarmı yardımcı olurmusunuz

  11. Merhabalar ben birtrafik kazasi geçirdim polis kaza tutaniginda ktk 57 1 c {kontrolsüz kavsak gecis ustunlugunu sagdan gelene vermemek) bana karsi tarafada 52 1 a(kavsaklarda hiz sinirini dusurmemek) maddesinden kusur bulundu. Karsi tarafta bedeni yaralanma var kiriklar vs karsi taraf  maddi tazminat davasi acar ise bu tarz bi kusurdan sigoeta odemeyi yaptıktan sonra benden rücu edebikir mi ve kasti ve agir kusur olarak geciyir mu ceza davasindan bilincli taksirden ceza alsam.bile sonuc degisir mi.rücu olur mi saygilar

  12. 03.03.2023 tarihinde sinyalimi vererek sola sokağa dönerken kaldırıma 3 adım mesafesi kalan yayaya aynamın dokunması sonucu yaya yüzüstü yere düştü orada bulunan biri ambulansı aradı ambulans ve polis geldi ifade verdim olayı anlattım hastaneye gittik acil doktoru röntgen çektiğini herhangi bir kırık çıkığı olmadığını söyledi, kişi herhangi bir şikayetinin olmadığını şeklinde ifade verdi ve ben oradan ayrıldım daha sonra kişinin ortopedi polikiniğine sevk edilip kalça kemiğinin kırık olduğunu ve ameliyat olduğu öğrendim. Bu kişi daha sonra benden birkaç defa para talebinde bulundu. Onun banka hesabına para gönderdim dekontu bende mevcuttur. Daha sonra kişi sağlığına kavuştuktan sonrada benden para talep etti bende vermedim. Beni şikayet etti asliye ceza mahkemesinde dava görüldü önce şikayetçi olmadığı için dava düştü. Olayın üzerinden 2 yıldan fazla olduktan sonra 20 EKİM 2023 tarihinde bu defa hem bana hem de trafik sigorta şirketine asliye ticaret mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Bu konuda ne yapmalıyım haklarım nelerdir? beni bu konuda bilgilendirirseniz çok memnun olurum teşekkürler iyi çalışmalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu