Makaleler

Trafik Kazası Sonrası Yasal Haklarımız Nelerdir?

Trafik Kazası Sonrası Yasal Haklar

Bir veya birden fazla motorlu taşıtın katıldığı kazalar trafik kazası olarak tanımlanır. Bu kazalarda yaralanma veya ölüm gibi bedensel zararlar meydana gelebileceği gibi, kazaya karışan araçlar ile üçüncü kişilerin mal varlıklarına yönelik de zararlar meydana gelmesi muhtemeldir. Bu tür zararların giderilmesi adına kişiler, trafik kazalarından kaynaklı maddi veya manevi tazminat davası açabilme hakkına sahiplerdir.

trafik kazasi sonrasi yasal haklarimiz nelerdir

Trafik Kazası Nedeni ile Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

Trafik kazası nedeni ile açılacak olan tazminat davalarında ikili bir ayrım yapmak gerekir. Bu duruma göre trafik kazası mağduru hayattaysa, ortada yaralamalı bir trafik kazası söz konusudur ve bizzat mağdur olan kişi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Öte yandan mağdurun vefat etmiş olması durumunda ortada ölümlü bir trafik kazası mevcuttur. Bu durumda mağdurun eşi, çocukları, babası, annesi, kardeşleri, nişanlısı, bakım ve desteği altındaki kişiler tazminat davası açma hakkını haiz olacaklardır. Mağdurun bizzat açtığı tazminat davası devam ederken vefat etmesi durumunda ise, yine belirtilen bu kişiler davaya devam edebileceklerdir.

Karayolları Trafik Kanunu Madde 109 uyarınca, trafik kazası nedeniyle tazminat davalarının zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihten itibaren başlayarak 2 yıl içinde ve her halde 10 yıl içinde açılması gerekmektedir. Fakat trafik kazası Ceza Kanunu kapsamına giriyorsa ve Ceza Kanunu bu fiil için daha uzun bir zaman aşımı süresi öngörüyorsa o süre uygulanacaktır.

Trafik Kazası Nedeni ile Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?

Trafik kazası hukuki açıdan haksız bir fiildir. Haksız fiilden kaynaklanan tazminat davaları esasen haksız fiil sorumlusuna karşı açılabiliyorken, trafik kazalarında sorumluluk daha geniştir. Buna göre aracın sürücüsünün yanı sıra aracın işletenine, aracın sahibine ve sigorta şirketine karşı da tazminat davası açılabilir.,

Trafik tescil kayıtlarında araç sahibi olarak gözüken kişi, aynı zamanda aracın işleteni olarak da sayılmaktadır. Kazaya karışan aracın Kasko Sigortası (İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası) veya Trafik Sigortası (Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası) hangi sigorta firması tarafından yapılmışsa o firmaya karşı tazminat davası açılabilmesi mümkündür.

Trafik Kazası Nedeni ile Tazminat Davasında Neler Talep Edilebilir?

Ölümlü trafik kazalarında dava açma hakkı bulunan kişiler, manevi tazminatın yanı sıra maddi tazminat adı altında ölenin cenaze giderlerini, ölüm hemen gerçekleşmemiş ise yapılan tedavi giderlerini talep edebilirken, destekten yoksun kalma tazminatı adı altında ölen kişiden muhtemel destek süresi boyunca elde edecekleri maddi geliri de talep edebilirler.

Yaralamalı trafik kazalarında ise yaralanan kişi manevi tazminatın yanı sıra tedavi giderlerini, kaza nedeniyle yaşadığı kazanç kaybını ve çalışma gücünün azalması veya tamamen yitirilmesi nedeniyle yaşadığı kayıpları talep edebilir. Uzuv kaybı ve ağır yaralanma gibi durumlarda yaralananın yakınları da manevi tazminat talep etme hakkına sahiptir.

Trafik kazasında haklarınız

Yargıtay’ın yerleşik içtihadına göre, trafik kazası sonucu doğan zararın meydana gelmesinde veya artmasında zarar gören kişinin de kusuru varsa ortada müterafik kusur (birlikte kusur) bulunmaktadır. Mahkemece yapılan incelemede zarar görenin de kusuru olduğu sonucuna varılması durumunda tazminatta indirim olacaktır.

Örneğin; Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin 2016/2286 E, 2019/338 K. sayılı kararında, ilk derece mahkemesi tarafından zarar gören kişinin motosiklet kazası nedeniyle tazminat hakkının olduğu kabul edilmekle birlikte, motosiklete misafir olarak binerken kask kullanıp kullanmadığının incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. Zira zarar gören kişi motosiklete binerken kask kullanmadıysa zararın artmasına sebep olmuştur ve müterafik kusurlu kabul edilir.

Belirtmek gerekir ki trafik kazası sonrası yaşanan mağduriyetin tazmin edilebilmesi için hukuki yollara başvurmak önemlidir. Zira uygulamada genellikle sigorta şirketlerinin mağdurlara yaptıkları tazminat ödemeleri, mahkemeler tarafından tespit edilen tazminat miktarlarının çok altında kalmaktadır. Sinan Eroğlu Hukuk ve Danışmanlık olarak, trafik kazası sonrası hukuki yollara başvurarak maddi ve manevi tazminat haklarınızı eksiksiz elde edebilmeniz için profesyonel ve deneyimli ekibimizle yanınızdayız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Babamin kazasi icin yaziyorum.
    Babam anayolda giderken tali yoldan gelen tirin birden yola cikmasiyla babam carpmis aracta annem ve babam vardi annem kafasindan yarali, babam kafa ozellikle yuzunde kesikler ve kiriklar var ve sol gozu gorme yetisi cok dusuk goremiycek yani. Nasil bir yol izlemeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu