Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?
Trafik cezaları, hatalı sürücülere trafik kurallarına uymadığı için uygulanan bir idari yaptırımdır. Karayolları trafiğin daha emniyetli olması için birtakım kurallar koyan ve kolluk güçleri tarafından sürekli denetlenmesidir. Denetlemeler ise radar, mobese veya trafik polislerin karayolunda belirlenen bir noktada bulunması şeklinde yapılmaktadır. Çağımız teknoloji çağı olduğu için elektronik denetleme sistemleri de oldukça gelişmiştir. Bu da günlük yaşantımızda aktif rol almakta olup güvenilirliği ne kadar sağlam tartışılmaktadır.
Ne var ki vatandaş’’ ben o şehre bile gitmedim son bir ay içerisinde ama bana hatalı park cezası geldi’’ gibi mağduriyetler yaşamaktadırlar. Trafik para cezası kesilen vatandaş kesinlikle cezanın hatalı olduğuna inanıyorsa o zaman trafikte kullanılan cihazın kalibrasyon ayarlarının bakımı düzenli yapılıp yapılmadığını tespiti burada önem taşımaktadır çünkü bu cihazların bakımdan idare sorumludur.
Mahkemeden bu cihazların bakımına dair bir tespit istenmelidir. Kişiler, trafik para cezalarını kendilerine yapılan tebliğ ile öğrenirler. Tebliğ edilmediği sürece itiraz süresi başlamaz. Yetkili kişiler tarafından kesilen trafik cezası on gün iş günü içerisinde tebliğ edilmemişse karşı tarafın itiraz etme olanağı bulunmaktadır.
Bunun yanında sürücüler E-Devlet, PTT ya da Gelir Dairesi Başkanlığı sitelerinin kullanılmasıyla da trafik cezası itirazlar öğrenilir. Sürücülerin itirazları ya mahkeme (sulh ceza hakimliği istisna olarak da idare mahkemesi) aracılığıyla ya da e-devlet üzerinden de yapılmaktadır. Sürücü gerekli belgeleri topladıktan sonra bir dava dilekçesi düzenleyerek Sulh Ceza Hakimliği’ne verir ve bu bir harca tabi değildir. Lakin bir idari işlem dolayısıyla açılan İdare Mahkemesinde açılan dava, harca tabidir.
İçindekiler
Trafik Cezası İtiraz Hakkı Nasıl Kullanılır?
Trafik para cezasına itiraz etmek istiyorsanız öncelikle gerekli evrakları toplamanız gerekecektir. Bu itirazı sulh ceza hakimliğine yaparken tarafınızdan herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. Eğer mahkeme sizi haksız bulursa bu cezayı ve mahkeme masraflarını cezai işlem uygulanan kişi karşılayacaktır.
İtiraz hakkınızı mahkeme haklı bulursa önceden cezayı ödemişseniz iadesine veya hiç ödememişseniz itirazın kabulüne karar verir. Trafik cezaları, Kabahatler Kanunu’nda yer almaktadır. Bu kanunun 27.maddesine göre, hakkında cezai işlem uygulanan kişinin trafik para cezasına itiraz on beş gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Eğer trafik polisi veya jandarma, cezayı sürücü belgesine yüz yüze ceza yazmışsa süre aynı gün başlar ama trafik polisi veya jandarma sürücüyü durdurmadan plakaya ceza yazılmışsa süre cezanın tebliğ edildiği gün başlar. Ayrıca plakaya yazılan trafik cezası itiraz da süre on gündür.
Cezai işlem gören kişi, on beş gün içerisinde trafik para cezasının niteliğine göre Sulh Ceza Hakimliği’ne ya da otuz gün içerisinde İdare mahkemesine bir dilekçe ile trafik cezası itirazını yapabilir. Cezai işlem uygulanan kişinin bu süre içerisinde itiraz etmemesi halinde ceza kesinleşir.
Hakkında ceza işlem yüzüne karşı uygulandı ise cezanın uygulanma tarihinden itibaren on beş gün içerisinde gerekli itirazın yapılması gerekecektir veya plaka adına karşı cezai işlem uygulandıysa bu süre, cezanın kişiye tebliğ tarihinden itibaren başlamaktadır. Bu konuda uygulanan ceza, araç tescil belgesindeki (ruhsat) yazan adrese gönderilir. Kişiye tebliğ edildikten sonra on beş günlük hak düşürücü süre başlamış olacaktır.
Trafik Cezası İtiraz Usulü
Karayolları sürekli kolluk kuvvetleri tarafından denetlenir. Bu denetim mobese, radar veya trafik polislerin karayollarındaki denetim noktalarıdır. Denetlemeler sonucunda trafik kurallarına uymayan kişiye trafik para cezası kesilir. Kişi, itiraz edebilecek durumları herhangi bir ücret veya harç ödemeden bir dilekçe ile Sulh Ceza Hakimliği’ne trafik cezası itirazını yapabilir.
Bu itiraz edilebilecek durumlar yargı kararları ışığında ve bazı mevzuatlar ışığında toplanmıştır: Kişinin adına kesilen cezanın, trafik ihlali durumundan kaynaklanması nedeniyle itiraz edebilmesinin mümkün olduğu mevzuatta ve yönetmelikte yer almıştır.
Radar uyarı levhasının olmadığı karayolunun bazı noktalarında radar sisteminin hız kontrolü sonrasında hız sınırı cezası kesilmişse kişi, trafik para cezasına itiraz edebilir.
Yargıtay 7.Ceza Dairesi 2014/2954 E. 2014/14281 K. 08.07.2014 K.T sayılı kararında radar için uyarı işareti konulmaması/ ceza kesilemeyeceği… hükmünü vermiştir. Herhangi bir fotoğraf veya delil olmadan yalnızca ceza tutanağının gönderildiği cezalara itiraz edilebilir.
Yol veya trafikten kaynakladığını düşünülen durumlarda gönderilen cezalara itiraz edilebilir. Alkollü olmadığı halde promil sınırında alkollü çıkıp yazılan cezalara itiraz edilebilir. Belediyenin yeteri kadar park yeri tahsis etmemesine rağmen kesilen park cezalarına itiraz edilebilir.
Trafik Cezası İtirazı İçin Gerekli Olan Belgeler
Trafik cezası itirazı yapabilmek için gerekli olan belgeler kanunda gösterilmiştir: Sulh Ceza Hakimliği’ne yazılan dilekçe ve ekinde şu belgeler bulunmalıdır;
- Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi,
- Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi,
- Trafik cezası kesilen araca dair ruhsat belgesinin fotokopisi,
- Araç sahibinin ehliyet ve kimlik kartının fotokopisi,
- Ceza ödemesi yapıldıysa ödemeye dair banka dekontu
Hâkim, dilekçe ve eklerinde belirtilen belgelere duruşma yapmadan dosya üzerinden karar verir. Eğer olağanüstü bir durum varsa ve hakim, duruşma yapmak isterse tarafları ve var ise vekilleri belli bir gün ve saatte duruşmaya çağırabilir.
Trafik cezasının tebliğ edildiği on beş gün içerisinden itibaren erken dönemde cezayı öderse cezasında indirim yapılır. Bu yol, oldukça mantıklı ve doğrudur çünkü hâkim mahkeme kararına göre trafik para cezasına itirazı iptal edip paranın iadesine karar verir veya trafik para cezasına itirazı haklı bulursa kişiden mahkeme masraflarını da ister.
Trafik Para Cezası Nereye İtiraz Edilir?
Uygulamada kafa karışıklığı yaratan önemli bir sorundur. Trafik para cezalarına itirazları genel anlamda inceleyen Trafik Mahkemeleridir. Lakin ülkemizde iş yoğunluğu çok olmaması nedeniyle her yerde bulunmadığından trafik cezası itirazlarının yazıldığı bölgedeki Sulh Ceza Hakimlikleri inceler.
Bununla beraber idari yaptırım kararı verilmişse mesela korsan taksinin bağlanması gibi ve aksine bir hüküm de yoksa görevli mahkeme İdare Mahkemesi olacaktır. İdare Mahkemesinin diğerlerinden bir farkı olarak itiraz süresi otuz gündür. Sürücü belgesine geçici olarak el konulması idari yaptırım olmasına rağmen bu karara karşı da Sulh Ceza Hakimliği’ne itiraz edilebilir.
Trafik cezası ile birlikte aracın trafikten menedilmesi kararı da var ise ikinci ceza idari yaptırım olduğu için itiraz mercii kararı veren kolluk birimin bağlı olduğu yetkili idare mahkemesidir.
Sürücü, seyahat sırasında ikamet ettiği yerden farklı bir şehirde trafik cezası yazılmışsa itiraz için cezanın yazıldığı bölgedeki yetkili mahkemeye gitmesine gerek yoktur.
İtiraz dilekçesini adliyeden muhabere kanalıyla ilgili yer sulh ceza hakimliğine gönderilebilmektedir. Ayrıca trafik para cezasına itiraz UYAP’ tan veya trafik cezasına E-Devletten itiraz yapmak da mümkündür. Eğer e-imzanız veya mobil imzanız var ise itiraz dilekçenizi UYAP vatandaş portalından sulh ceza hakimliğine veya idare mahkemesine gönderebilirsiniz.
Trafik Cezası İtiraz Davası Ne Kadar Sürer?
Sulh Ceza Hakimliğinde görülen trafik para cezasına itiraz davası mahkemelerin iş yoğunluğuna göre bölgeden bölgeye değişen, ortalama 3-6 ay arasında sonuçlanmaktadır. İdare Mahkemesinde açılan trafik para cezasına itiraz davası 2557 sayılı kanunda belirtilmiş olup dosyanın tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içinde sonuçlandırılır.
Tesekkur edrim gayet aydinlatici oldu on bilgi edinmiş oldum.
Park yasagi olmayan herkesin park ettigi trafik akisi olmayan park alanina park ettigim aracima fahri müfettiş 61/1 cezai işlem uygulamiş hiç bir yasaklayıcı levha yok sabah 8,00 da park ettim 13;25 ceza yazilmiş 6 aydir ayni alana ben ve onlarca araç park etmektedir, anlam veremedim itiraz edecem, fotograf falanda yok, fetocumudur nedir yazan anlayamadim.
ÇOCUĞUMU HERGÜN OKULA BIRAKTIĞIM ERDE 47/1-c trafik cezası KESİLMİŞ. BULUNAN YERDE ANA YOLA ÇIKABİLMEM İÇİN 2 ALTERNATİF YOL VAR VE İKİSİNDE DE UYARICI HERHANGİ BİR TRAFİK LEVHASI YOK. FAHRİ MÜFETTİŞ CEZA KESMİŞ. İTİRAZ EDECEĞİM. VE FAHRİ MÜFETTİŞİN KESTİĞİ CEZANIN DOĞRU OLUP OLMADIĞININ DA DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM. KEYFİNCE CEZA KESEMEZ. KALDI Kİ HERGÜN ÇOCUĞUMU BIRAKTIĞIM BİR YER. VE HERGÜN AYNI ŞEKİLDE KULLANDIĞIM BİR İSTİKAMET. KEYİFLERİNCE HERGÜN CEAZA YAZSINLAR O ZAMAN. BURADAKİ BİLGİLER ÇOK İŞŞİME YARADI. TEŞEKKÜR EDERİM.
Merhaba, 0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
merhaba 28 mayıs 9.50 de tarfıma 3 adet ceza kesilmiş ama elimde belgelerim var o saatte sınavdaydım hangi maddeleri baz alarak itiraz edebilirim
Merhaba, 0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
BEN YEMIN EDERIMKI HIZLI GITMEDIM GAZ PEDALININ ALTINDA YUMURTA VARDI HAVA YAGISLIYDI YER YER KARLI VE BUZLU ARACTA GPS KAYDI MEVCUTTUR BAKILMASINI VWE RADAR KONTROLUNUN YAPILMASINI RICA EDIYORUM ZIRA YOLU BILENLER O BOLGEDE COK KESTIKLERINI SOYLEMISLERDI O YUZDEN DE COK TEMKINLIYDIM
Merhaba, 0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Sayın sinan eroğlu.aydinlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. Tarafıma yazılan FTM gönüllüsü tarafından haksızca arkamdan plakama yazılan cezaya itirazım için aydınlanmış oldum.3 şeritten 2 şeride düşen ve aniden çok büyük bir daralma olan yolda öndeki araçlara vurmamak için yüklü olan ticari aracımız la yapmış olduğum emniyet şeridini uygun bulmak kaydı ile kaçıp aracı durdurmak zorunda kaldım ve hiç kimseye zarar vermeden durduğum için derin bir nefes alarak yüce Allah a cc.şükrederken konunun ve ne kadar zor bir durum da kaldığımızın farkında olmadan gelip yanımıza sormadan anlamadan dinlemeden kendisinide biz hiç görmeden plakamiza FTM li vatandaş ceza yazılmasına sebep olmuştur. iyi çalışmalar