Genel

Kiracı Hakları Nelerdir?

Günümüzde dava dosyalarını en çok meşgul eden konulardan biri olan kiracı hakları nelerdir? Enflasyon artışı ve artan zam oranları sebebi ile hemen her alanda maliyetler artmış kira ücretleri de buna eklenmiştir.

Bu konuda pekte yumuşak davranmak istemeyen ev sahipleri ise kiracı ve sözleşme haklarını ihlal ederek kiracılara yüksek oranda zam yapmaktadır. Sadece bu konuda değil ev sahibine karşı devletin güvencesi altına alınan kiracılar için sunulan birçok hak mevcuttur.

Kira Sözleşmesinden Doğan Davalar Nerede Görülür?

Ev sahibi ve kiracılar arasında kimi zaman büyük çekişmeler olabilir. Haksız yere evden atılan, sözleşmeye uymayan, kanuni hükümlere aykırı hareket eden ev sahiplerine kiracılar dava açabilir.

Böylece evden çıkmayacak, ya da uygunsuz davranışlar gördüklerinde sulh hukuk mahkemelerine tahliye davası açabilirler. Kira Sözleşmesinden kaynaklı problemler işte bu mahkemelerde görülür.

Kontratsız Kiracı Hakları Nelerdir?

Ev sahiplerinin kontrat yapmadığı kiracılar çok daha mağdur duruma düşebilir. Bu ev sahibi için kanuni bir suçtur. Öte yandan kiracılar da kontrat hakkı istemek zorundadır. Yine de sözleşme yapmayan ev sahipleri herhangi bir olumsuzluk durumunda mahkeme tarafından suçlu bulunur.

Bir kontrata sahip olmayan kiracı türk borçlar kanununda kiracı hakları adına tüm haklardan yararlanabilir. Kontrat olmaksızın kanunda kiracılara verilen haklar dolayısı ile ev sahibi kontrat imzalamış kabul edilerek kiracıyı hukuka aykırı bir şekilde tahliye edemez, kanunların koyduğu kurallara karşı kiracıyı alıkoyamaz.

Kontratsız Kiracı Hakları

İşyeri Kiracı Hakları Nelerdir?

Ev kiralarında nispeten çok daha fazla sorumluluğu ve kira ücreti bulunan işyerleri birçok kanun hükmü ile korunmuştur.

Bu haklar;

  • Kiraya konu olan malın kendisine kullanma hakkı verilmesi
  • Kiranın karar kılındığı tarihte, kullanıma uygun bir şekilde işyerinin teslim alınması şartı
  • Taşınmaz malın kiraya verildiği sürece alındığı gibi kalmasının sağlanması halinde kira sahibinden hak isteme
  • Aksi olmadığı durumlarda kira sahibinin sigorta, vergi gibi yükümlülerini yerine getirmesi
  • Kusurun giderilmesini isteme hakkı
  • Sözleşme hakkına dayanarak süre bitmeden işyerinden atılmaması hakkı
  • Kiraya verenin yazılı rızasının alınması şartıyla kiralanan taşınmazın başka şahsa devir hakkı
  • Depozito hakkının geri alınması
  • Taşınmaza ait yan giderlerin kira sahibinden isteme hakkı
  • Geç ödenen kira bedeline karşı cezai işlem içeren bir anlaşmayı engelleme hakkı
  • Kiralanan yerin kullanıma uygun olma durumunun ortadan kalkması, engellenmesi halinde sözleşmeyi feshetme hakkı
  • Kiracı aleyhine sözleşmeyi düzenleme yasağı
  • İşyeri kiracılarına verilen temel haklardır.

Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracı Hakları Nelerdir 2024?

Evin satılması halinde eski sahip ile kiracının sözleşmesi biter. Bu durumda yeni sahip kiracıyı evden çıkmasını isteyebilir. Bunun için tahliye hakkı vardır ve kiracıya 6 ay içerisinde daireyi boşaltması için ihtar çekmesi gereklidir. Bu durumda kiracı hakları devre dışı kalır ve yeni ev sahibine karşı herhangi bir hak talep edemez. Ancak kiracıya tahliye için süre tanınmaması ve zorla alıkoyma yeni ev sahibi için bir suç teşkil eder.

Kira Sözleşmesi Devredilebilir mi?

Kira sözleşmesi devredilemez ve devre dışı bırakılamaz. Sözleşme süresince ev sahibi evi satılığa çıkarırsa yeni ev sahibi rızası alınarak sözleşmeyi devralabilir. Bunun dışında evden çıkan eski kiracı sözleşme bitmeden çıkıyor ise yeni bir kiracı bularak sözleşmeyi bulduğu yeni kiracıya verebilir. Bunun da ev sahibinin rıza beyanı şartı olması gereklidir.

Kiracı

Herhangi bir taşınmaza geçici bir süre için oturan, ev sahibi olmayan oturanlara kiracı adı verilir. Ev sahiplerine her ay ödemekle yükümlü oldukları kira bedelini ödedikleri takdirde taşınmazı kullanabilirler.

Kiracı

Sözleşmesi Bitmeden Önce Evden Çıkabilir mi?

Sözleşme süresi bitmeden kiracı evi terk edemez. Bu durumda kanuni yollardan işleri halletmek gerekir. Ev sahibi bu konuda doğrudan mahkemeye başvurursa kiracı ev sahibine tahliye tazminatı ödemek zorunda kalır. Bu nedenle eğer yerine yeni bir kiracı bulamaz ise mal sahibi ile anlaşmaya varmak zorundadır.

Ev sahibi ise anlaşmayı kabul etmezse kiracı yine de tazminat ödeme yükümlülüğü altına girer. Öte yandan ev sahibi razı olursa eski kiracı yerine yeni bir kiracı bularak kendi sözleşmesini kabul ettirmek zorundadır.

Kiracı Evden Nasıl Çıkarılır?

Kiracının evden sözleşme sürecinden önce haksız durumlarda çıkarılması mümkün değildir. Ancak bazı durumlar için geçerli değil. Kiracı kira bedelini sürekli olarak aldattığı ve ödemediği takdirde iki haklı ihtar gönderilerek kiracıyı çıkarmak mümkündür. Yine de kiracı kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi yapılarak kiracıya süre tanınır. Yine ödenmez ise ev sahibi doğrudan icra hukuk mahkemelerine tazminat davası açabilir.

Kiracıyı çıkarmak için şartlar;

  • Evde yaşanmaz kılan tadilat sorunları
  • Kiracıdan alınan tahliye taahhütnamesi
  • Kiracının yakınlarda başka bir evinin daha olması ve ev sahibinin bunu sonradan öğrenmesi
  • Kira ilişkisinin devamını çekilmez kılan önemli hallerin varlığı
  • Kiracının özensiz ve sorunlu davranışları
  • İflas eden veya işsiz kalan kiracının verilen süre içerisinde bir ödeme güvencesi göstermemesi
  • Kiralanan taşınmazda en az 1+10 yıl ikamet eden kiracıya tahliye davası açılır
  • Kiracının bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının ihtiyaçları nedeniyle taşınmazın tahliye davası açılabilir.

Ev sahibi hakları bu şekilde kanuni olarak güvence altına alınmıştır.

Tüm dava ve dosyalarınız için BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ!

İlgili Makaleler

18 Yorum

  1. sözleşmem yok 7 senelik kiracıyım 1 yılda 3 üncü zammını yaptı kirayı aksatmıyorum 7 senelik kiracı olarak haklarımı öğrenebilirmiyim

  2. İyi günler 5 yıldan beri Cafe işletiyorum ve beni arayıp mülk sahibinin avukatları dükkanı satabileceklerini söylediler. Ama benim geçim kaynağım cafe olduğu kiracı olarak devam edersem olabileceğini söyledim. Karşı çıktılar buna beni yasal olarak çıkarma hakları varmı ?

  3. Merhabalar kolay gelsin ev sahibim il dışında olduğu için ev sahibinin rızası ile onun adına düzenlenmiş bir kontratım var imzasını kendisi isteği üzerine ben attım kendisinin istediğini kanıtlayabilir durumdayım fakat ev sahibim benim adıma haberim olmadan sahte evrak düzenleme şikayetinde bulunarak beni evde çıkartmak istiyor evin suyu elektriği doğalgazı benim üstüme ve 6-7 aydır her ay kirasını düzenli bir şekilde yatırmaktayım fakat ev sahibim ısrarla beni çıkarmak istediğini söylemekte ve şikayet edeceğini söylemekte herhangi bir yaptırımda bulunabilir mi acaba

  4. Merhaba
    Kiracısı oldugum evsahibi 2 sene önce kiraladıgım evi satacagını söyleyerek göstermek için izin vermezsem dava acacagı konusunda mesaj yolu ile iletmiştir.Ev sahibim bütün apartmanın sahibidir.Diger daire sahipleri ile sıkıntı yaşamamaktadır. Haklarım nelerdir ne kadar süre daha oturabilirim.Tek bayan olarak yaşamaktayım.korkuyorum

  5. Merhabalar

    4yıl kiracıyım

    Ev sahibi sözleşme bittikten sonra bana mesaj çekerek ya ben oturacam yada satacam diye evi boşaltmamızı talep ediyor.
    Şu anda taşınacak maddi durum yok ne yapabiliriz

    Ev kirasını düzenli olarak ödemekteyim

    Teşekkürler

  6. Merhaba
    Ev sahibim yüksek kira istemektedir. Evi satacağım diye beni tehtit etmektedir.Hülle yoluyla tapu satısı yapacağını tahmin etmekteyim.Bildiğim kadarıyla ihtar çekmesi gerekmektedir 6 aylık bir boşaltma sürem var sanırım eğer bu süre zarfındada çıkmazsam ne olur?

  7. Merhaba ben bir işyeri işletiyorum işyerimi açtığımız zaman mülk sahibi ile noterden 03.07.2013 de kira sözleşmesi yaptık sonra daha yapmadık sonra 10 senem yedi doldu şuan mil sahibi bana %115 zam yaptı verirsen dur vermez sen çık diyor ben bunda herhangi bir konu kendimi garantiye alabileceğim ne gibi haklarım var teşekkürler

  8. kiracı ilk günden havale ücretini 3 tl üzerime yıkarak eksik ödeme yaptı defalarca kez söyledim ödemedi kiraları geciktirdi ihtar çektim 3ay sonra evi boşalt dedim düzenli ödemeye başladı bu seferde demirbaşı ben peşin ödeyeceğim ödeme dedim taksitlendirdi son ödemesinde demirbaş yazmayı unutmuş eksik gönderiyor çıkmıyorda evden

  9. Merhaba.
    Ben dükkan kiraladım ve 6. Ayında bina bir mütahitle anlaşılıp yıkım kararı aldı. 1 yılım Eylül’de doluyor bina Eylül’e kadar boşaltılacakmış. Ben çok mağdur kaldım ve dükkan sahibim halen kira yı bir gün geciktirsem arıyor. Ne yapmalıyım ve bana ben ona bina yıkılacak halen benden kira mı talep ediyorsunuz dediğimde çıkmayın diyor ben imza atmadım diyor. Gerçekten bir yardıma ihtiyacım var. Ben kendimi kimseye ifade edemiyorum susuyorum sessiz kalıyorum ama bunlar haklarımı bilmediğim için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu