Genel

Kazanılan Araç Değer Kaybını Kim Öder?

Kazanılan araç değer kaybını kim öder? Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder. Eğer kullanmış olduğunuz araca kasko yaptırdıysanız bu ödemeyi siz değil kasko şirketi yapacaktır. Kaza esnasında kusurlu tarafın da aracı zarar görecektir ve değer kaybına uğrayacaktır. Böyle bir durumdan ise karşı tarafın kasko şirketi sorumlu tutulacaktır.

Araç Değer Kaybı Sorgulama

Geçirmiş olduğunuz kazadan sonra farklı araç satın alımı yapmak istediğinizde, araç değer kaybı sorgulama işlemleri yaparsınız. E-devlet kapısı üzerinden aracınızın hasar kaydını çok fazla uğraşmadan öğrenebilirsiniz. Bunun haricinde tramer kayıtlarına da bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Aracın şasi numarası ve plakasını kullanarak Sigorta bilgi merkezinin sağlamış olduğu hizmetler ile de sorgulama yapabilirsiniz. İlgili internet sitesine giriş yaparak 4 lira karşılığında aracınızın kaydına erişim sağlayabilirsiniz. Ayriyeten daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bir 4 lira daha ödeyerek öğrenmek istediğiniz bilgilere erişebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Şahsınıza ait olan aracın kaza esnasında uğradığı değer kaybını minimuma indirmek için değer kaybı başvurusu yapmalısınız. Değer kaybını minimuma indirmemeniz halinde, aracınızı 2. el piyasasında satacağınız zaman ederinin altına vermek zorunda kalabilirsiniz. Araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır? diye merak ediyorsanız sizin istekleriniz doğrultusunda hareket eden tecrübeli avukatlarımız sizin yerinize bütün işlemleri gerçekleştirmektedir.

Avukatlarımızla paylaşmanız gereken bazı önemli bilgiler vardır. İlk olarak şahsi aracınızın değer kaybettiğini gösteren fotoğraflara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca kaza sonrasında hasar tespit tutanağının tutulmuş olması gerekir. Bunun gibi kanıtları avukatlarımızla paylaşmanız halinde araç değer kaybı başvurunuzu yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır

Değer Kaybı Reddi

Yapmış olduğunuz kazada sizin de kusurunuz varsa eğer aracınızın değer kaybı ve kusurunuz göz önünde bulundurularak hesaplanır. Fakat bazı beklenmedik durumlar halinde kusurlu bulunan tarafın kasko şirketi masrafı karşılama konusunu reddedebilir. Bu tarz bir durum söz konusu olduğu zaman yetkili mahkemelere veya sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapılması gerekir. Bu işlemleri tek başınıza yapamayacağınız için konuyla ilgilenen avukatlardan yardım almanız gerekecektir.

Araç Değer Kaybı Dilekçe Örneği

Araç değer kaybı arabanızı satacağınız noktada karşınıza mutlaka çıkacaktır. Belirlenmiş olan belgeleri hazırlamanız halinde, usulüne uygun şekilde bir dilekçe örneği yazarak sigorta şirketine başvuru yapmanız gerekir. Bu dilekçe örneği içerisinde poliçe numarası, ilgili plaka numarası, tarih ve saat bilgileri de mutlaka bulunmalıdır. Kasko yada sigorta şirketi kanuni zorunluluk gereği nedeniyle hazırlamış olduğunuz dilekçeye 15 gün içerisinde dönüş yapma mecburiyetindedir.

 

Araç Değer Kaybı Hesaplanma Nasıl Yapılır?

Herhangi bir aracın kaza sonrasında onarım ve bakım işlemlerini kaybetmesine araç değer kaybı denir. Şahsi aracınızla yaptığınız kaza tramer kaydı verilerine geçerek arabanızın 2.el piyasasında değer kaybına uğramasına neden olur. Birçok araç kullanıcısı araç değer kaybı hesaplamasını nasıl yapacağını merak eder. Araç değer kaybı hesaplamasında bazı teknik detaylar incelenir. Bu işlemleri yapabilmeniz için size ait olan aracın daha önce kesinlikle herhangi bir kaza ve onarım işlemi geçirmemiş olması gerekmektedir.

Araç değer kaybı hesaplamasında gereken hususlar şunlardır:

  • Aracın üretim tarihi
  • Aracın trafiğe çıkmaya başladığı tarih
  • Alacağı hasarın niteliği
  • Aracın modeli ve markası
  • Aracın kilometre hesabı
  • Aracın piyasadaki değeri tarzı parametreler kullanılmaktadır.

Araç Değer Kaybı İçin Bilirkişi Raporu Nasıl Hazırlanır?

Araç değer kaybı bilirkişi raporu belirli bir formül ve kat sayısı ile hazırlanır. Sigorta tahkim komisyonu ve yargı mercileri karşısında görülen davalarda araç değer kaybı hesaplamaları yapılır. Bu konuda uzman olan sigorta bilirkişileri aracın modeli, markası, kilometresi ve aldığı hasar miktarına göre rapor hazırlar. Hazırlanmış olan bu bilirkişi raporu sayesinde araç değer kaybı başvurusu gibi işlemler yapabilirsiniz.

Bilirkişi Raporu

Araç Değer Kaybı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Günümüzde araç kullanımının artmasıyla beraber şehir içi trafikler oldukça yoğunlaşmaya başladı. Bununla beraber trafik kazalarında da artışlar görülmeye başlandı. Meydana gelen kazlarda, kazaya dahil olmuş olan bütün araçlar hasar alabilir. Kazada hasar alan araçların değer kaybına uğramaması gibi bir durum söz konusu bile değildir. Alınan bu hasar nedeniyle araçlar bazı bakım ve onarım işlemlerinden geçerler.

Arabalara yapılan iyi veya kötü her değişiklikte araçlar değer kaybına uğrarlar. Böyle araçlar ikinci el piyasasında araç değer kaybı olarak ifade edilir. Geçirmiş olduğunuz kazadan sonra araçtaki sorunlar onarım ile giderilir. Fakat araçta oluşan değer kaybı giderilmez. Bunun seviyesini minimuma indirmek isteyen araç kullanıcıları araç değer kaybı başvurusu yapmak ister. Kasko şirketine yapacağınız araç değer kaybı başvuruları için bazı önemli belgelerin sunulması gerekir.

Kasko şirketlerinin sizden istedikleri belgeler şunlardır:

  • Hasarlı araç fotoğrafları
  • Mağdur olan aracın ruhsatı
  • Kaza anının tespit tutanağı ve resmi
  • Görgü tespit tutanakları
  • Aracın maddi hasarına ilişkin ekspertiz işlemi yapıldıysa eksper raporu gerekli mercilere sunulmalıdır.

Tüm dava ve dosyalarınız için BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİNİZ!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu