İlamsız İcra Takibi
Şirketler ya da şahıslar bazı durumlarda borçların ödenmemesine maruz kalabilir. Bu durumla karşılaşanlar alacaklıdan borçlarını alabilmek için ilamsız icra takibi konusunu araştırabilir.
İçindekiler
İlamsız İcra Takibi Nedir?
İlamsız icra takibi, alacaklının alacağını mahkeme kararına dayandırma zorunluluğunun olmadığı bir icra çeşididir. İlamsız icra davası açabilmek için mahkemeden belge almaya gerek yoktur. Bunun için pek çok kişi ve şirket, ilamsız icra yolunu tercih eder. İlamsız icra, mahkemeden alınan kağıda gerek kalmadan açılabildiği için daha işlevsel olarak görülür.
İlamsız icra davasını açmak için yetkili icra daireleri ile görüşmek gereklidir. Bu dairelerde çalışan personeller, gerekli yönlendirmeleri yaparak alacaklılara yardımcı oluyor. Bu sayede dava açılabiliyor.
İlamsız İcra Takibi Basamakları
İlamsız icra takibinin yapılabilmesi için yapılması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler sırasıyla yapılmalıdır. İlamsız icra takibine, alacaklının takip talebi ile başlanır. Alacaklı, gerekli yerlere giderek talebini bildirir. Bununla birlikte borçluya ödeme tebligatı yollanır. Gönderilen tebligata uygun şekilde ödeme yapmayan kişiler için haciz davası açılır.
Haczin gerçekleşmesiyle birlikte alınan mallar açık artırmayla satılır. Bütün bu işlemler sona erdikten sonra alacaklı, alacağına kavuşur. İlamsız icra takibinin basamakları hiçbir icra dairesinde değişmez. Bütün icra daireleri bu basamakları sırası ile uygulamakla yükümlüdür.
İlamsız İcra Takibi Nerede Açılır
İlamsız icra takibinin başlatılabilmesi için doğru olan kuruma gitmek gerekir. Aksi halde dava açılamıyor. İlamsız icra takibi davasının açılabilmesi için İcra dairelerinden herhangi birine gitmek gerekir. Her şehirdeki icra dairesinde ilamsız icra takibi davası açılabiliyor.
İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir.
Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.
İlamsız İcra Takibinde Yetki Kimde Olur
İlamsız icra takibi uzun bir süreçtir. Bu süreç içerisindeki pek çok detaya dikkat etmek gerekir. Detaylara dikkat edilmemesi durumunda alacaklı amacına ulaşamayabiliyor. İlamsız icra davasında Yetkili Mahkeme’nin büyük önemi vardır. Yetkili Mahkeme’de verilen bir karar bağlayıcı olabilir.
İlamsız icra takibinde icra daireleri kesin yetkili olarak görülmez. İlamsız icra takibinde genel yetkili, borçlunun adres sınırlarında yer alan icra dairesidir. Ancak bu daire tek başına yetkili değildir. İlamsız icra takibinin başlatıldığı icra dairesi de yetkilidir.
Borçlu, yetki itirazı yapabilir. Yetki itirazı ile yetki başka bir icra dairesine verilebiliyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için takibin başladığı süreden itibaren 7 gün içinde itiraz etmek gerekir.
İlamsız İcra Takibinde Avukata İhtiyaç Var Mıdır?
İlamsız icra takibi davası açacak olanlar, bu süreç içerisinde avukata ihtiyacı olup olmadığını araştırıyor. Bu süreç içerisinde avukata kesin olarak ihtiyaç duyulmaz. Ancak işlemlerin doğru bir şekilde yapılması, prosedürün doğru olarak işlemesi ve dilekçelerin eksiksiz bir şekilde hazırlanması için avukat tutulabilir.
İlamsız icra takibi davası için avukat tercih edenlerin alanında uzman ve deneyimli olan avukatlarla çalışması önerilir. Alanında uzman olan avukatlar, itiraz sürelerinin değerlendirilmesinde ve delil toplamada alacaklıya doğru bir şekilde yardım edebiliyor.
İlamsız icra takibi davasında avukat tercih etmeyenler, yapacakları işlemler için icra dairelerinde daha uzun süre vakit geçirmek zorunda kalabilir.
İlamsız İcra Takibine Nasıl İtiraz Edilir?
İlamsız icra takibine 7 günden sonra itiraz yapılamaz. 7 gün içerisinde itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir. İcra takibinin kesinleşmesiyle birlikte haciz aşamasına geçilir. Haciz aşamasında haczedilecek ne kadar eşya varsa haciz kapsamına alınır.
Borçlu, ilamsız icra takibine itiraz ederse icra takibi durur. Alacaklı ise davanın devamını sağlamak için itirazın iptali davası açabilir. Bu dava hakim tarafından uygun görülürse ilamsız icra takibine devam edilir.
İlamsız icra takibine itiraz etmek için farklı sebepler vardır. Bu sebepler 2 tanedir: Birincisi imzaya itirazdır. İkincisi ise borca itirazdır. Borçlu, farklı durumlar için farklı itiraz süreci başlatabilir.
İlamsız İcra Takibi İçin Harç Ödenir Mi?
İlamsız icra takibi oluşturabilmek için harç ödenip ödenmeyeceği merak ediliyor. İlamsız icra takibi oluşturmak için belli bir harç ödemek gerekir. Ancak ödenecek harç miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir. İlamsız icra takibi için tüm evraklar tamamlandıktan sonra harç ödeme kısmına geçilir.
Harç ödeme aşamasında İcra Tevzi Bürosu’na gidilmelidir. İcra Tevzi Bürosu’nda çalışan personel alacak miktarına göre harç bedeli belirler. Bu harç bedeli ödenmeden dava açılamaz. Belirlenen harç miktarı herkes için aynı olmaz.
İlamsız İcra Takibi İçin Gereken Evraklar
İlamsız icra takibi için birtakım evraklara ihtiyaç vardır. İlamsız icra takibi açılabilmesi için istenen evraklar arasında eksik varsa dava açılamaz. Davanın sorunsuz bir şekilde açılabilmesi için istenen evrakların kısa süre içerisinde tamamlanması gerekiyor. İlamsız icra takibi için gereken evraklara icra dairelerinden ulaşılabilir.
İlamsız icra takibi için gereken evraklar İcra ve İflas Kanunu’na dayandırılır. İlamsız icra takibi için gereken evraklar şu şekilde:
- Yetkili makamlardan alınan makbuz veya belge
- Adi senet
- Noter tasdikli senet
Bu belgelerle birlikte icra dairesine gidilerek dava açılabilir. Dava açma süresi 6 aydır.
İlamsız İcra Takibi Ne Kadar Sürer?
İlamsız icra takibi davası başlatacak olan kişiler bu davanın süresini merak ediyor. Ancak ilamsız icra takibi davası için kesin bir süre verilemez. İlamsız icra takibi, davanın durumuna göre farklı sürelerde sonuçlanabilir. İlamsız icra takibine itiraz davası açılırsa süre daha da uzayabilir. Ancak davaya itiraz edilmemesi durumunda kısa sürede tamamlanır.
İlamsız icra takibi süresinin detaylarını öğrenebilmek için icra daireleri ile görüşülebilir.
Merhaba tahliye talepli icra takibi başlatabilmek için avukata gerek var mı birde icra müdürlüklerine mi gitmek gerekiyor konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim
Merhaba Bayram bey,
Hak kaybı yaşamamak adına bir avukattan destek almanızı tavsiye ederiz. 0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Merhabalar ilamsız icra acmak istiyorum alıcaklı olarak ama acılacak kişi bir trafik kazası yaparak iceriye alındı bu dava icin variz olarak eşi onun adına itiraz edebilirmi yada bu süreç alıcaklı olarak acılabilirmi
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
KİRASINI ÖDEMEYEN KİRACIYA İADELİ TAAHHÜTLÜ İHTARNAME GÖNDERDİM. gERİ GELDİ. nOTER KANALIYLA İHTARNAMENİN GERİ DÖNME ORTAMI OLUŞUR MU. pOSTACILARI KAFAYA ALARAK ADRES KAPALI GEREKÇESİYLE İADE YOLUNA GİDİLİYOR
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Teşekkürler, numaranızı not aldım en kısa sürede ulaşacağım size.