Bilişim Hukuku

Bilişim hukuku, özellikle 21.yüzyılda internet ve bilgisayar teknolojilerinin gelişimi ile birlikte ortaya çıkmış, sanal ortamdaki şahıs ve kurum haklarını korumak maksadıyla devletler tarafından kanunlaştırılan bir hukuk bölümüdür.

Özellikle özel hayatın gizliliği, korsancılık, telif hakları vb. sebeplerden hak sahiplerinin haklarını hukuki olarak koruma mecburiyeti doğmuştur.Kendi içinde iyi ayrı başlığa ayrılmaktadır:

  • Bilgi teknolojisi hukuku,
  • İnternet hukuku olarak bilinmektedir.

Bilgi teknolojisi hukuku, bilgisayar programlarının ve bu programların dağıtılmasının, online yani sanal hale gelmiş bilgi içeriklerinin korunması ve düzenlemelerini içermektedir.

Diğer bir başlık olan İnternet hukuku ise internetin kullanımıyla alakalı bir hukuki bölümdür. İnternetin kullanım şekli, internetin güvenliği, kullanılırken şahıs tarafından işlenen ifade özgürlüğü durumlarını kapsamaktadır.

Bilişim Suçları Nelerdir?

Bilişim hukuku, denilince hiç şüphesiz içerdiği suç unsurları merak edilmektedir. Normal hayatta işlenen suçların cezaları olduğu gibi bilişim hukukunun kapsadığı sanal ortamlarda işlenen eylemlerin yaptırımı elbette bulunması gerekmektedir.

Nitekim teknoloji geliştikçe günlük hayatımızda sıkça internet ortamında işlenen suçların yaptırımını görmemek imkansızlaşmaktadır.

Ülkemiz bu konuda çeşitli mecralardan anında talep ve şikayet ile arzını belirtmektedir. Cimer, Bimer gibi online şikayet mecraları aracılığıyla talepler iletilmekte ve suç duyurusunda bulunulup işlenen eylemin yaptırımı beklenebilmektedir.

Bilişim Hukuku

Bilişim suçlarını maddeler halinde açıklayacak olursak:

  • Bilgisayara karşı yapılan sabotaj girişimi,
  • Bilgisayar üzerinden sahtecilik yapmak,
  • Bilgisayar kullanarak sanal ortamda  dolandırıcılık yapmak,
  • Yasalar ile korunan yazılımın korsan şekilde kullanımı, elde edilimi ve  yazılımın ticaretinin yapılması,
  • Bilgisayarlara izinsiz şekilde ulaşma, özel hayatın gizliliğini ve kurumların gizliliğini ihlal etme, bilgileri kaçırma, kullanma, saklama
  • Yasalara aykırı yayın yapmak,
  • Küfür ve aşağılayıcı ifadeler kullanmak,
  • Terör örgütleri lehine propaganda yapmak, terör örgütlerine destek vermek,
  • Pornografi içeren yayınlar gibi maddelere ayırmamız mümkündür.

Ülkemizdeki Bilişim Hukukunda Durumu

Bilişim hukuku, ülkemizin teknolojisi gelişmişliğine oranla bir seviyeye çıkmaktadır. Örneğin yukarı da bahsettiğimiz Cimer, Bimer gibi direkt devletin hukuki başvuru noktaları olduğundan internet suçları ifşa edilebilmektedir.

Kanuni olarak internette işlenen çeşitli suçların yaptırımına yönelik hukuki düzenleme 23.05.2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu yürürlük 26530 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış olup 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile devlet nezdinde yasallaştırılarak hukuki dayanak oluşturulmuştur.

Yine ülkemizde yasalaştırılan bir başka kanun ile 5327 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda 243. maddesi ve 246. maddesi uyarınca bilişim alanında işlenen suçlar ve kanunlarda belirtilen eylemler gerçekleştirildiğinde ilgili hukuki dayanak oluşturularak cezai işlem uygulanmakta ve bu durumdan taviz verilmemektedir.

Başa dön tuşu