Evli Kadının Kendi Soyadını Kullanması
Evli Kadının Kendi Soyadını Kullanması, evlilikle birlikte kızlık soyadını kullanma ya da eşinin soyadını kullanma şansı söz konusu olur. Özellikle son yıllarda hem kendi soyadını hem de eşinin soyadını kullanan kadınlar çok yaygın bir şekilde karşımıza çıkar. Medeni kanunun 187. maddesi ile birlikte kadın evleniyor ise kocasının soyadını alır.
Fakat yapılan yazılı başvuru sonucunda kocasının soyadının önüne kendi soyadını da alabilir. Aynı zamanda kendi soyadını direkt olarak kullanma şansı da söz konusudur. Herhangi bir zorunluluk söz konusu olmadığı için kadının kendi iradesine bağlı bir durumdur.
Soyadı değişikliği yapmak isteyen kişilerin evlendikten sonra mutlaka başvuru yapması gerekir. Başvuru yapılmaz ise soyadı değişikliği kimliğinizde ya da ehliyetinizde sizlere yansımaz. Bu gibi konular kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kanun üzerinde de bir hükmü bulunmasından dolayı son zamanlarda değişkenlik gösterir.
İçindekiler
Evlilik İle Kadının Soyadı
Evlilik ile birlikte kadının soyadı değişir. Kendi soyadının yanına evlendiği kişinin soyadını da alabilme şansı söz konusudur. Evliyken kızlık soyadını geri almak mümkündür. Son zamanlarda kadınlar genel olarak hem kendi kızlık soyadını kullanıp hem de eşinin soyadını kullanmayı tercih etmektedir.
Kadın kendi soyadını kullanmak isterse sadece kendi soyadınıza taşıyabilir. Aynı zamanda evlenen kadın evlendikten sonra yalnız eşinin soyadını kullanma şansına sahiptir. Evlenen kadın eşinin soyadının yanı sıra kendi soyadını da rahat bir şekilde kullanabilir.
Soyadı konusunda çok ciddi bir eşitlik durumu söz konusudur. Tamamen kadının kendi istek ve iradesine bağlı olarak tercih ettiği konular arasında yer alır. Soyadı değişikliği yaşanacak ise bunun için mutlaka müracaat etmek gerekir. Böylece kimlik ve devlet dairelerindeki soy isim de değişiklik durumu meydana gelir.
Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği Zorunlu Mu?
Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen için beyanda bulunmak gerekir. Evlenince kızlık soyadını kullanmak isteyen kişiler beyan vermeden böyle bir şansa sahip olmazlar. Beyan kısa sürede sonuçlanır ve kızlık soyadı kullanmaya devam etmek mümkün olur.
Özellikle son yıllarda kızlık soyadı ve kızlık soyadı ile eş soyadını bir arada kullanma durumu çok daha sık tercih edilmeye başladı. Tercih edilen soyadı biçimleri ile ilgili hukuki süreçler kendi arasında farklılık gösterir. Nikah işlemi gerçekleştikten hemen sonra bu soyadı tercihleri konusundaki işlemleri başlatmak gerekir.
Kızlık Soyadı Sonradan Eklenir Mi?
Evlendikten sonra kızlık soyadı kullanmak istemeyen kişiler eşlerinin soyadını tercih ederler. İstedikleri takdirde hem kendi hem de eşlerinin soyadını bir arada kullanma şansı vardır. İlk olarak eşinin soyadını kullanmak isteyen fakat daha sonrasında kendi soyadını da kullanmak isteyen kişiler için ilk olarak belirli bir beyannameyi iletmek gerekir.
Bu beyanname doğrultusunda o meydana geliyor. Kişi isterse sadece bekarlık soyadını kullanır ya da hem bekarlık hem de eşinin soyadını bir arada kullanır.
Türk medeni kanununa göre soyadı kullanımı kadınlarda evlendikten sonra şu şekilde gerçekleşebilir;
- Kadın sadece kızlık soyadını kullanabilir.
- Evlendikten sonra kadın hem kocasının soyadını hem de kendi kızlık soyadını bir arada kullanabilir.
- Evlenen kadın sadece kocasının soyadını kullanabilir.
Bu kararların pek çoğu son zamanlarda Yargıtay tarafından onaylanmıştır.
Çift Soyadını Kullanmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Evlenen kadınların en çok merak ettiği konulardan biri çift soy isim kullanımının mümkün olup olmadığı olmaktadır. Soyada kullanımı konusunda Yargıtay üç farklı imkan sağlar. Bunun doğrultusunda hangi şekilde soy isim kullanılacağı konusunda karar vermek gerekir.
Evlendikten sonra kadınlar eşinin soyadının yanı sıra kendi soyadını da kullanmak istediği zaman evlilik esnasında nikah memuruna ve evlendikten sonra nüfus müdürlüğüne beyanda bulunarak başvuru yapması gerekir.
Bu başvuru sonucunda kısa süre içerisinde sonuç alınır. Böylece çift soyadı kullanmayın olur. Kolay bir şekilde beyanda bulunup çift soyadını kullanma şansı söz konusu olur.
Evlendikten Sonra Sadece Kızlık Soyadı Kullanılabilir Mi?
Evlendikten sonra kadının soyadı ile ilgili merak ettiğin konular bulunmaktadır. Evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanma şansı söz konusudur. Bunun için ilk olarak beyanda bulunmak gerekir. Beyanda bulunduktan sonra sadece kızlık soyadını kullanma şansı söz konusudur.
Özellikle son yıllarda kadınlar genel olarak kendi kızlık soyadını kullanmaya devam ediyorlar. Nikah başvurusu yaparken soyadı dilekçesi verdiğiniz zaman kısa süre içerisinde sonuçlanır ve soyadı değişikliği söz konusu olmaz.
Nikah sonrasında da başvuru yaparak kendi soyadınızı kullanma şansınız vardır. Evlendikten sonra yıllar geçse bile kadınlar beyanda bulunarak kendi soy ismini kullanabilir.
Evlendikten Sonra Kızlık Soyadını Kullanma Dilekçesi Nasıl Olur?
Evlendikten sonra sadece kızlık soyadını kullanmak isteyen kişilerin soyadı dilekçesini doldurması gerekir. Nikah öncesi başvuru yaparken bu konuda da dilekçe doldurarak teslim edildiği zaman işlem çok daha kolay bir şekilde gerçekleşir.
Evlendikten sonra böyle bir işlem yapmak isteyen kişiler ise Nüfus Müdürlüğü’ne giderek burada dilekçe ve beyanname oluşturup sadece kendi kızlık soyadını kullanma imkanına sahiplerdir. Görevli ve yetkili mahkemeye başvurulduğu zaman soyadı değişikliği son derece kolay bir şekilde ilerler.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
İsim ve soy isim değişikliği gibi durumlarda Asliye Hukuk Mahkemesi ve Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır. Buralara bildirilen beyan ve dilekçeler ile kısa sürede soy isim değişikliği yapmak mümkündür. Soy isim ekleme ya da çıkarma gibi işlemler ilgili görevli ve yetkili mahkemece düzenlenir.
İsimlerde değişiklik yapmak çok uzun sürse de soy isim değişikli bu kadar uzun sürmez. Yargıtay kararı ile evlenen kadınların hem kendi soy ismini hem de eşinin soy ismini kullanmasına imkan sağlar. Nikah işlemi öncesinde de müracaat ederek bu şekilde soy isim değişikliğini gerçekleştirmeden ilerleme göstermek mümkün olur.
Harç ve Yargılama Gideri
Soy isim değişikliği konusu söz konusu olurken belirli bir miktar harç ve yargılama gideri ödemek gerekir. Soy isim değişikliği için başvuru yaptıktan sonra Nüfus Müdürlüğü’ne randevu almak gerekir.
Nüfus Müdürlüğü’ne başvuru yapıldıktan sonra belirli bir harç ödemeniz gerekir. Ödenen harç sonrasında da işlem onaylanır ve kısa sürede soy isim değişikliği gerçekleşir. Kimlik kartının da değiştirilmesi gerekir.
Anayasa Mahkemesi’nin Bakışı
Kadınlar evlendikten sonra soy isim değişikliği yapma kararı alabilirler. Kendi soy isimlerini veya her iki soy ismini de Anayasa Mahkemesi ile değiştirmek mümkündür. Evlendikten sonra kadınlar için Yargıtay kararı ile soy isim adına üç farklı durum söz konusudur.
Kadınlar direkt olarak kendi soy isimlerini kullanabilir. Her iki soyadını da beraber kullanma şansları da mümkündür. Soyadı değişikliğini evli kadınların hepsi yapabilirler.
Aihm Tekeli vs. Türkiye Davası
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile kadınların evlendikten sonra kendi soyadını kullanmaya devam edebilirler. Aynı zamanda iki farklı soyadını bir arada kullanma şansı da mümkündür. Aihm tekeli ile kolay bir şekilde soy isim değişikliği yapma konusu mümkündür. Davalar uzun sürmez ve dilekçe ile dava direkt olarak başlatılabilir.
Evlenen Kadın Kendi Soyadını’da Kullanmak İsterse Ne Yapmalı 2023
Evlenen bir kadın son yıllardaki Yargıtay kararı ile kendi soy ismini de kullanabilir. Direkt olarak yalnız kendi soy ismini kullanabileceği gibi eşinin soy ismi ile beraber de kullanabilir. Kadın soyadını değiştirmek isterse mutlaka bu konu ile ilgili olarak yönetmeliğe uygun bir şekilde dilekçe vermelidir.
Bu dilekçe evlenmeden önce ya da sonra verilebilir. Kadınlar için 2023 yılında da soyadı değişikliği için imkanlar devam edecektir. Cinsiyet eşitliği durumlarından dolayı tepki çekene erkek soyadını kullanma durumu günümüzde çözülmüştür.
Evlendikten Sonra Eşinin Soyadını Almak Zorunda Mı?
Evlendikten sonra kadının kendi soyadını kullanması son derece doğal karşılanan bir durumdur. Nüfus idaresine yapılan yazılı beyanname ile evlendikten sonra kendi soyadınızı da kullanmanıza imkan sağlanır.
Evlendikten sonra eşlerin soyadını kullanmak kesinlikle zorunlu değildir. İsterseniz sadece kendi soy isminizi isterseniz de kendi soy isminiz ile eşinizin soy ismini bir arada kullanma şansınız söz konusudur.
Soyadı kullanımı ile ilgili son karar kadınlara aittir. Bunu istedikleri gibi değerlendirme şansları mevcuttur. Kadınların soyadı değişikliği ile ilgili görevli ve yetkili alanlara başvuru yapması konusunda çok dikkatli davranılması gerekir. Gerek nikah öncesi gerek ise nikah sonrası başvuru yapma şansı sağlanır.
Erkek Evlendiği Kadının Soyadını Alabilir Mi?
Son zamanlarda soyadı nasıl değiştirilir konusu çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Evlenince erkek kendi soyadını eşi ile değiştiremez. Yalnızca kendi soyadını değiştirmek isteyen kişinin başvuruda bulunması gerekir. Fakat bu işlemi kesinlikle eşinin soyadını almak istediği için yapamaz.
Bu konuda dikkatli davranılmalıdır. Kadınlar kendi soyadını eşinin soyadı ile değiştirse de erkeklerde böyle bir durum söz konusu değildir. Erkek evlendiği kadının soyadını alamasa da kendi bireysel isteği ile soyadını değiştirme şansına sahiptir. Bunun için ilgili mahkemeye başvurması gerekir.
Sonuç
Sonuç olarak kadınların evlilik sonrası soyadı değişimi ile ilgili soyadını değiştirme şansları vardır. Aynı zamanda kendi soyadını da evlilik sonrası kullanmaya devam edebilirler. Bunun için ilgili mahkeme ve ilgili görevliye bilgilendirme yapması gerekir.
Bilgilendirme ve beyanname doğrultusunda herhangi bir sorun söz konusu olmadan kısa süre içerisinde sonuçlanır. Kadınlar hem kendi soyadını hem de evlendiği kişinin soyadını bir arada kullanma şansına sahiptir. Evlenmeden önce ya da evlendikten sonra gerekli beyan ile soyadı değişikliği yapma durumu mümkündür.
Nikah kiyilirken kızlik soyismimide almak istedigimi soyledim kimliğimi henüz yenilemedim şimdi sadece eşimin soyadının olmasını istiyorum ne yapmam gerekiyor
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
evli kadın sadece kızlık soyadını taşımak isterse hangi yolu izlemelidir? sadece dilekçe vermek yeterli mi yoksa dava mı acmak gerekir?
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Sayfayı okuduktan sonra whatsapp hattına yazdım akabinde konuşma gerçekleştirdik, aklımdaki sorulara çözüm oldu. Tekrardan ilgi ve alaka için teşekkür ederim.
Merhaba ben evleneli 5 ay oldu fakat sadece kimlik soyadımı kullanmak istiyorum. Sadece nüfus müdürlüğüne mi gitmem gerek?
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
evlenip kendi soyadını kullanırsa baba maaşı alabilirmi
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
Yeniden evlenip kendi soyadını kullanırsa baba maaşı alabilirmi
Merhaba,
0 530 126 31 35 numaralı telefon ya da info@sinaneroglu.av.tr mail adresinden bizimle iletişime geçerek danışmanlık veya avukatlık hizmetimizden faydalanabilirsiniz.