Darp Raporu Nedir? Nasıl Alınır?
Darp raporu; bir kişinin ceza hukuku gereğince yaralaması sonucunda vücudunda izlerin, yara ya da berelerin, ezilme ya da ekimoz olması durumunun oluşması halinde bu yaralanma durumunu ortaya çıkarak tıbbi olarak, kişinin maruz kalmış olduğu fiziksel saldırının da kişide beden olarak oluşturduğu hasarı belirleyen sağlık raporu oluyor. Darp raporu; kişinin biri tarafından dövme, vurma gibi fiillere maruz kaldığında bunu ispatlamak için kişinin darp izlerinin olup olmadığını gösteren yazı oluyor.
Kişi herhangi bir şiddete maruz kaldığı zaman, bu durumu iddia ettiği için fiziksel yaralanmalara maruz kaldığını kanıtlamak adına kullanılıyor ve delil niteliğinde görev alıyor. Şiddete maruz kalındığı zaman, hastanelerde bulunan acil bölümlerine gidilip, darp raporu alınıyor ve hastane polisine de şikayette bulunuluyor.
İçindekiler
Darp Raporu Nasıl Alınır?
Genelde gündelik yaşamda şiddete maruz kalan pek çok kişi darp raporu nasıl alınır sorusunu çok fazla araştırıyor. Bu kapsamda darp raporu uygun statüye sahip sağlık kuruluşlarından alınabiliyor.
Bu rapor için kolluk kuvvetlerine başvuru yapılıyor ve kişi adli raporu düzenlemeye yetkili olan kamusal ya da özel olan bir sağlık kuruluşuna başvuruyor. Adli konu ile ilgili olarak rapor almak için başvuru yapılmış olan sağlık kuruluşu da bu durumu anında kolluk birimlerine bildirmekler ya da tedbir almakla da yükümlü oluyor. Genelde alınan bu rapor, adli muayene raporu oluyor.
Bir kişi bu raporu alıyorsa da fiziksel olarak, şiddete maruz kaldığını kanıtlıyor. Aynı zamanda bu belge yasal işlemler açısından da önemli bir delil niteliği taşıyor. Bu durumda darp raporu nasıl alınır bu durumda nasıl davranılması gerekiyor, darp raporu nereden alınır? Bunların bilinmesi çok büyük önem taşıyor.
Darp Raporunun Süresi var Mı?
Yasal olarak darp raporu geçerlilik süresi bulunmuyor. Aynı zamanda bu raporun geçerlilik süresi de bulunmuyor. Süresiz özellikte ve istenilen sürede alınıyor. Yine de darbın ispatlanabilmesi bakımında anında çok çabuk bir şekilde alınmadı önemlidir.
Aynı zamanda süre, darp izini muayene sırasında belirgin olması ve de adli rapora aktarılması bakımından elverişli olmalıdır. Darp izleri geçtiği zaman, kişi olaya ilişkin yaralandığına dair rapor alamıyor. Bunun yanında hangi duruma bağlı rapor alınıyorsa, bu durumda darp fiilinin de şikayet zamanını kaçırmamak gerekiyor.
Zaman aşımı ya da hak düşürücü süresine de dikkat etmek gerekiyor. Fiziksel bir şiddete maruz kalındığı zaman, bu duruma dair 6 ay şikayet süresi bulunuyor. Bunun yanında eşler arasında darp olduğu zaman darp raporu geçerlilik süresi olmuyor.
Darp Raporu Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şiddete uğrayan kişi olaydan sonra, en yakın karakol, jandarma komutanlığı ya da ŞÖNİM, Cumhuriyet Savcılığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü, Kaymakamlık, valilik, aile mahkemesi, belediye gibi yerlere başvuru yapabiliyor. Rapor almak için bazı durumlara da dikkat edilmesi gerekiyor.
Bunlar:
- Öncelikle darp izleri geçmemelidir. Bazı şiddet olaylarında oluşan darp izleri geçici bir görünümde olabiliyor. Bu nedenle de darp sonrasında anında yetkili kurumlara rapor başvurusunda bulunmalıdır.
- Darp raporunu verecek doktorun bütün darp izlerini gördüğünden emin olmak gerekiyor.
- Darp raporu hazırlandıktan sonra da bütün yara izlerinin, raporda yer alıp almadığına dikkatlice bakmak gerekiyor.
- Darbın izlerin yeri, büyüklük oranı, derecesi çok detaylı bir biçimde belirtilmelidir.
- Darp raporunda yaralamaya dair bütün delillerin suç duyurusuna eklenmesi gerekiyor. Buna bağlı olarak da tanık olan kişilerin de adı, soyadı, kimlik numarası alınmalı ve olayın gerçekleştiği yerde fotoğraf çekilmesine dikkat etmek gerekiyor.
- Raporun tarihi ve bu raporla ilgili 6 aylık süreyi de kaçırmamaya özen göstermek gerekiyor.
Bütün bu süreçte hak kaybına uğramamak ve haklı durumda olmak adına bu olaylara dikkat edilmesi gerekiyor.
Darp Raporu Alındıktan Sonra Süreç Nasıl İlerler?
Bir kişi darba uğradıktan sonra raporu alıp, kolluk kuvvetlerine başvuruda bulunuyor. Sonrasında bu durum kolluk kuvvetlerine intikal ediyor. Adli kolluk, anında durumu Cumhuriyet savcısına iletiyor. Suçun talimatı da yazlı bir biçim haline geliyor. Darp edilen kişi yazılı olarak şikayetini kayda aldırıyor ve müşteki olarak başvuruda bulunuyor.
Cumhuriyet savcısı bu durumsa yakalama ya da davet kararı alabiliyor. Şüphelinin ifadesi alınıyor ve kişi mevcutlu bir şekilde ya da serbest bırakılıp, soruşturma evrakı ile birlikte Cumhuriyet savcılığına sevk ediliyor. Cumhuriyet savcısı kişinin tutuklamasına ya da tutuksuz yargılanmasına karar verebiliyor.
Darp Raporu Nereden Alınır?
Pek çok kişi darp raporu nereden alınır ya da nasıl bir statüde olmalıdır sorusunu merak ediyor.
Bu noktada;
- Kamu hastanelerinin hepsi,
- Sağlık muayenesi yapmak ya da rapor tanzim etmek konusunda yetki sahibi olan adli tıp birimleri,
- Sağlık raporu tanzim eden ve adli tıp şeklinde kabul gören şahsi kişilerin sahip olduğu sağlık kuruluşları gibi yerlerde kolayca bu rapor temin edilebiliyor.
Darp Sebebiyle Dava Açılabilir Mi?
Darp mağduru kişi bu olay sonrasında dava açma hakkına sahip oluyor. Aynı zamanda bu şiddet sonrasında darp sebebi ile tazminat davası yoluna da başvurabiliyor. Bu eylemden sonra yaşanan tüm olumsuz olaylar ve uğranılan zararlar nedeni ile maddi ve de manevi tazminat davasına başvuru yapılıyor.
Darptan Alınan Cezalar Nelerdir?
Yasalara göre çok basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek olan bir darp raporu cezası faili; 4 ay ile 1 yıl kadar hapis cezası ile ya da adli para cezası ile karşı kaşıya bırakıyor. Bu yumruk darbesinde oluşan morluklarda söz konusu olur. Mağdurun vücudunda acı veya algılama eksikliği oluşmuşsa darp raporu cezası kapsamında şüpheliye 1 yıl ile 3 yıl arası hapis cezası verilir.
Darp Raporu Alamıyorsam Ne Yapmalıyım?
Kişi şiddete maruz kaldığı zaman, en yakın sağlık kuruluşundan destek alıyor. Bu noktada kişi ev içinden çıkamıyor ise Alo 183 ve 155 polis imdat numaraları ile yardım talep edebiliyor.
Darp Raporuna İtiraz
Darp raporu pek çok kişinin şiddete maruz kaldığı zaman başvurduğu belgelerden biri oluyor. Bunun yanında raporu kötü amaçlı alan kişiler için itiraz dilekçesi düzenleniyor. Bu kapsamda şüpheli rapora itirazda bulunuyor.
Darp Raporu Olmadan Darp Olgusu İspat Edilebilir Mi?
Darba uğramak, kısacası mağdur kişinin fiziksel bir saldırıya uğradığının iddia edilmesi her türlü deliller sunularak ispat edilebiliyor. Bu konuda salt darp raporu bulunmaması da darp olgusunun gerçekleştiğinin ispatlanması için yeterli olmuyor.
Sonuç
Günlük yaşamınızda fiziksel şiddete maruz kaldığınız zaman, bir avukat hizmetinden yararlanmakta fayda vardır. Bu noktada sinaneroglu.av.tr’den hizmet almak en doğru karar olacaktır.
Hem uzman ekibi hem de konu hakkındaki detaylı yasal bilgi birikimi ile en doğru yönlendirmeyi sağlıyor. Aynı zamanda darp raporu alımında ve sonrasında izlenecek olan yollar hukuksal olarak en doğru şekilde ilerliyor. Bu durumda sinaneroglu.av.tr’den yardım almak dava sürecinde ve sonrasında hak kaybına uğramamanız için son derece önemli oluyor.
Sık Sorulan Sorular
Darp Raporu Alıp Şikayetçi Olunca Ne Olur?
Günümüzde pek çok kişi şiddete maruz kaldığı anda bu durum karşısında şikayetçi olmak için darp raporuna başvuruyor. Sonrasında da gerekli yasal kurumlara başvuru yaparak dava açma sürecine başlıyor.
Bu kapsamda kişi darp raporu alıp şikayetçi olmamak gibi bir durumla karşı karşıya ise yasal bazı durumlar söz konusu oluyor. Darba uğrayan kişi rapor sonrası, kuvvet kollukları tarafından ifadesi alınıyor. Mağdur kişiye şikayetçi olacak mı ya da olmayacak mı sorusu yöneltiliyor. Bu konuda darp raporu alıp şikayetçi olmamak gibi bir durumda kişi mecburi olmuyor. Bu durum çok basit az tıbbi müdahale ile iyileşene kişiler için geçerli oluyor.