Genel

Bıçak Taşıma Suçu ve Cezası

Bıçak taşıma ile ilgili kanunda yeri geçen önemli bir konu olup iki ayrı koldan başlıklar halinde bıçak taşıma cezası olarak konu şekillenir. 6136 Sayılı kanuna bakıldığında taşınması yasak olan bıçaklar ve taşınması yasak olmayan bıçaklar olarak gruplara ayrılır.

Yasak olan bıçaklar ve diğer bıçaklar:

  • Hançer
  • Kama
  • Sustalı çakı
  • Topuzlu kamçı
  • Topuz
  • Oluklu bıçak
  • Ucu sivri bıçaklar ve süngü gibi aletler

Yukarıda yasak olarak belirtilen bıçaklardan bazıları için iletilen suç ve ceza: 6136 sayılı kanunda 4. maddesinde üzerinde bulundurma, satın alma işleminde aracılık edilmesi, satma işleminin yapılması veya satın alma bunların hepsi yasak ve ağır cezası bulunur.

Bunlardan taşınmasında, satılmasında ve satmaya aracılık etme durumlarında 6 ay ila 1 yıl arası kadar hapis cezası istemi ve 25 günden az olmaması kaydı ile adli para cezası isteminde bulunulur. Kanunda yeri ise 6136 sayılı kanunda madde 15/1 olarak iletilir.

Yasak olmayan bıçaklar ve diğer aletler için sadece saldırı ihtimaline karşı taşınmasında iletilen suç ve ceza: Bu tip sınıflandırmada yer alan aletlerin taşınması durumunda sadece saldırı anında kullanmak amacı ile taşınması cezai olarak bakıldığında 3 aya kadar hapis cezası istemi ve adli para cezası istemi ile sonuçlanır.

Bu sonuca varılması olay anında kişinin durumuna olay ile ilişkisi ve aletin olay sırasındaki bulunduğu konuma bakılır. Süreç incelenir ve buna istinaden sonuca varılır.

Danışmanlık hizmeti almak için hemen avukata sor sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bıçak Taşımak Suç Mu?

Bıçak taşımanın kanunda suçu mevcuttur. Fakat her bıçak taşıyan kişi suç işliyor anlamına gelmez. Konu ile ilgili bu bıçakların hangi durumda taşınması kullanımı olması ve ne konumda üzerinde bulunması bunların hepsi suç için incelenmesi gereken ayrı konulardır. Belli başlı bıçak taşıma kuralları vardır. Kişiler bu kuralları yerine getirdikleri sürece suç işlemiş sayılmazlar.

6136 Sayılı Kanun Bıçak Taşıma Cezası

Yaşadığımız toplum içinde her gün binlerce insanla aynı ortama girme ve farklı olaylara şahit olma durumumuz oluyor. Ne yazık ki her ortam güvenilir olamaya biliyor bazen bir saldırının içinde karşı karşıya kalırken bazen de o saldırıya maruz kalan 1. kişi siz olabiliyorsunuz. Birçok kişi veya kendini güvende hissetmeyen korumaya ihtiyacı olan kişiler üzerlerinde bıçak ve bunun gibi koruma amaçlı aletler bulundurabiliyor.

Her aletin taşınması uygun değil taşınması ve kullanım durumunda ceza almanız neden olan bıçaklar ve aletler vardır. Bıçak taşıma cezası hapis ve adli para olarak şekillenir. Bu ceza durumu ise kişinin olay içinde nasıl kullandığı ve kullanıp kullanmadığı taşıdığı alete göre değişir.

6136 Sayılı Kanun Taşınması Yasak Olan Bıçaklar

Taşınması yasak olan bıçaklarda çok fazla çeşit olup bunların satılması, satın almada aracı olarak bulunma ve kullanılmasa da üzerinde taşınması da aysak olan bıçaklar vardır. Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.

Taşınması Yasak Olmayan Bıçaklar

Taşınması yasak olmayan bıçaklar ucu sivri olamayan delici ve kesici özelliği üst düzeyde olmayan ve saldırı amacı ile bulundurulmayan bıçak çeşitleridir. Günümüzde bazı inşaat ve bunun gibi bıçak kullanımı yaygın olan bazı iş alanları vardır bunların kullanımı gibi saldırıda kullanıma açık olmayan bıçak taşınmaları son derece uygundur.

Taşınması Yasak Olmayan Bıçaklar

Hagb Ve Adli Para Cezasına Çevirme

Öncelikle Hagb’nin açık hali ile anlatılmak istenen Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması durumudur. Ceza ile yargılanan kişinin denetin süresine tabii tutulduğu bu süreç zarfında sonuç olmaması, süreç içerisinde iken kasıtlı bir suçun işlenmemesi ve yönetmeliklere uygun davranması halinde cezanın ortadan kaldırılması yani davanın düşmesini sağlayan bir kurum olarak yer alır.

Hagb kişiye tanınmış ikinci bir şans olarak değerlendirilebilir ve kişiye her alanda kısıtlamanın getirilmemesi gibi bir şeydir. İşlenen suçta hapis cezasının yanında adli para cezası verilebilirken sadece adli para cezası da verilebiliyor. Fakat bazı hapis cezaları adli para cezasına çevrilemeyebiliyor örneğin muhalefet suçu kaynaklı hüküm giyen kişiler.

6136 Sayılı Yasaya Muhalefet Suçlarında Şikayet Süresi

6136 sayılı Kanuna göre muhalefet suçu şikayet ile edilen bir suç değil. Muhalefet suçunda şikayet zamanaşımı süresi bulunmuyor. Kanuna göre muhalefet suçu tek işlenmiş iste bu duruma bakan mahkeme suç işlenen yerdeki asliye ceza mahkemesinin görev alanına girer.

İşlenen suçta ağır bir suça gitmesi durumunda ise görevli mahkeme ağır ceza mahkemeleri oluyor. Suçun şikayet süresine bakıldığında ihbarı alan kolluk birimi Cumhuriyet savcısı makamından gelecek talimat ile ivedilikle delilleri bulmaya yönelik işlemlere başlar.

Zamanaşımı ve Uzlaşma

Belirtilen muhalefet suçu bir şikayete tabii tutulan suç olmaması nedenli zamanaşımı süreside bulunmayan suçtur. Uzlaşma durumu ise suçlu ve suça maruz kalan kişi arasında iletişim kurarak suça maruz kalan kişinin zararlarının karşılanmasına yönelik yapılan bir işlemdir.

6136 Sayılı Kanuna Muhalefet Suçunda Görevli Mahkeme

Muhalefet suçunda suça aslı bakan görevli mahkeme suçun işlenmiş olduğu yerde bulunan asliye ceza mahkemeleri oluyor. Ağır bir suç işlenmesi karşısında ise suça bakan ağır ceza mahkemeleri oluyor.

Bıçak Taşıma Suçu Yargıtay Kararları

Kanunda yer alan suça yönelik verilen kararlar ise taşınması yasak olan bıçak ve diğer aletleri alma, satma ve taşınma durumunda 189 Türk Lirası şeklinde para cezası veya kişinin adli sicil kaydı izlenerek olay ve şartlara göre hangi amaçlı kullanıma bakılır. Saldırıda kullanma amacı var ise 3 aya kadar hapis cezası da istenilir.

Bıçak Taşıma Suçu Yargıtay Kararları

Bıçak Taşıma Kuralları Ve Önemli Noktalar

En çok aranan başlıklardan birisi de bıçak taşıma kuralları oluyor. Günümüzde birçok alanda bıçak ve çeşitleri kullanıma açık aletlerdir. Hangi alanda hangi amaçla kullanımı ise bir ucu cezaya kadar giden aletler vardır. Kullanım amacına ve kullanılan alana son derece önem verilmelidir.

Aksi halde saldırıda kullanıma mahal verecek durumlar ve taşınması yasak olan aletlerin üzerinde bulundurulması bile suçtur. Hapis cezası yanında adli para cezası da bulunur. Bıçak taşımada kişilerin kullanım alanı ve bir olaya karışılmış olması halinde incelenen bazı detaylar vardır.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Yasak olmayan bıçak ve alet kullanımları
  • Kullanılan bıçağın delici, kesici ve öldürücü sonuçları
  • Kullanılan ve taşınan bıçağın cm
  • Bıçağın satışını yapmak, satışına aracı olmak ve bıçağı üzerinde bulundurmak
  • Ruhsatlı olup olmaması

Yukarıda belirtildiği alanların hepsi inceleme alanına girer bu incelemeler sonucunda alınan kararlar uygulanır.

Bıçak Taşıma Suçu Yargıtay Kararları

Taşınması yasak olan bıçakların kullanımı sonucunda yargılanan bir bireyin bıçağı alması, satması ya da üzerinde bulundurmasına göre birçok kriter incelenir. Bu karalar ise suçun durumuna göre bazen 3 aydan 6 aya kadar hapis ile istenebilir bunun yanı sıra adli para cezası da istenilir.

Bıçak Taşıma Suçu Yargıtay Kararları

İşlenmiş olan suçta ortaya çıkan Yargıtay kararları süresi değişkenlik gösterebiliyor. Her detay incelenmesi sonucunda iletilen hapis cezasındaki süre 3 ila 6 ay bazen 1 yıla kadar uzayabiliyor.

Sonuç

Günümüzde kullanımı yaygın olan gerek ihtiyaç gerek gereksinimler nedenli kullanılan bıçakların taşınması ve kullanılması hususunda birçok nokta vardır. Bir suç karşısında kullanılması ve ceza niteliğinde karşımıza çıkacak olaylar yaşanabiliyor sizlerde bu konu hakkında yardıma ihtiyacınız var ise güvenli bir şekilde sinaneroglu.av.tr sitesinden yardım ve destek alabilirsiniz.

Güvenli hizmet ve kafanızda bir soru işareti kalmadan süreç boyunca destek alabileceğiniz adres sinaneroglu.av.tr belirtilir. Yaşanılan olay veya alınan caza karşısında süreç incelemesi ve alınan kararlar karşısında nasıl yaklaşılacağı hakkında bilgi ve destek için iletişime geçmeniz yeterli. Kullanılan bıçağın ruhsatlı olması hangi amaçla kullanılmış olması ve birçok etken değerlendirilir. Ayrıntılar hakkında net ve kapsamlı bilgi için ulaşmanız yeterli.

İnternet üzerinden sinaneroglu.av.tr sitesinden araştırma yapıp tüm bilgileri edindikten sonra süreç hakkında teferruatlı bilgi için iletişime geçmeniz yeterli. Konu üzerinden ayrıntılara değinerek inceleme sağlanır. Süreç boyunca sürekli iletişim halinde ilerlenir.

Sık Sorulan Sorular

Konu ile ilgili sıkça gelen sorulardan birisi de iletilen 6136 sayılı kanunun kimleri kapsadığıdır? Yukarıda da birçok maddede ele alınan konu içinde bu kişiler: satan, satın alan ve almada yer alan aracı olan kişileri ve taşıyan kişileri kapsar. Ruhsatlı olması ayrıcalık getirmeyip ruhsatlı kullanım durumuna aykırı olan davranışlarda suç niteliği taşıyabiliyor.

Bıçak Taşımanın Para Cezası Ne Kadar?

Taşınması yasak olan bıçak ve diğer aletlerin kişinin üzerinde bulunması ve bu ortamda satın alması, satması gibi durumlarda iletilen para cezası 189 Türk Lirası oluyor.

Kaç Cm Bıçak Taşımak Suç?

Bıçaklarda kesici kısımlarının 1 ila 15 cm boyutlarına kadar bulundurulmuş olması veya taşınmasının serbest olarak görülmesi bazı raporlarda saptanmış.

Avm lere Çakı İle Girilir Mi?

Avm gibi toplu alanlarda ruhsatlı silahların girişine izin verilir iken çakı, muşta gibi delici kesici bıçakların ve aletlerle girilmesi ve bulundurulması yasak olarak iletiliyor. Bu nedenle bıçak taşıma ruhsatı olsa dahi ruhsat kullanımı dışına çıkılması durumlar olması nedenli ile bu alanlarda kullanımı ve taşınması yasak.

Bıçak Ruhsatı Kaç Yaşında Alınır?

İşi gereği bıçak taşıması gereken veya bulundurması gereken kişilerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de bıçak taşıma ruhsatı nasıl alınır oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu