Genel

Apostil Nedir?

Apostil nedir, belgelerin gerçekliğini, başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan ve belirlenen üye ülkelerde geçerli sistemdir. Apostil belgesi için 6 Ekim 1961 tarihli yapılan Lahey Sözleşmesinde kurallar belirlenmiştir. Apostil Kuralları, yalnızca Lahey Konferansı’na üye veya sözleşme tarafı olan ülkeler arasında geçerlidir.

Bu belge, Üye Devletler veya taraf Devletler tarafından belirlendiği şekilde yerel makamlar, bakanlıklar vb. tarafından onay sistemi ile ilgilidir. Bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu ve diğer üye veya sözleşmeli ülkelerde kullanımının 6 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesinde belirtilen kurallara uygun olduğunu onaylar.

Apostil Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Apostil geçerlilik süresi ne kadar? apostil nedir ve apostil hakkında bilmeniz gerekenler yazımızda yer alıyor. Lahey Sözleşmesine göre, geçerlilik süresi henüz belirlenmemiştir.

Apostil belgesinin geçerlilik süresi ülkenin kendisi tarafından belirlenir ve onaylanan belgenin türüne göre değişiklik gösterebilir. Onaylı belgeler bazı ülkelerde 6 ay ile sınırlandırılmış, bazı ülkelerde ise süresiz olarak geçerlidir. Konsolosluğa başvurduğunuzda ilgili departmandan apostil belgelerinizin geçerlilik süresi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Apostil Nerede Yaptırılır?

Noterde onaylanan apostil evrakı aynı noterin bağlı olduğu kaymakamlıklarda mühür yaparak apostilin gerçekliği onaylanır. Yapılan apostilin tasdiklenmesi zorunlu bir durumdur. Notere bağlı olan kaymakamlıklarda onaylandığı sürece belge kesin olarak kabul görür ve uluslararası geçerliliği olur. Yapılan bu işlemler sonrası onaylanan ve kaymakamlıktan da geçerlilik alan apostil gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna götürülür.

Apostil belgesinin uluslararası belge niteliği taşımasına yetkili makamlar;

  • İdari belgeler üzerinde valilikler, kaymakamlıklar, valiler ve görevde yetki verilen muavinler, hukuk müdürleri yetkili makamlardır.
  • Adli belgelerde ise ağır ceza mahkemesi kuruluşu olan merkezlerde yer alan adalet komisyonu başkanlıkları yetkili makamlardır.

Bu tür belgelerde yetkili yere gidilerek apostil tasdik şerhi konulur.

Apostil Nerede Yaptırılır

Yurtdışında Apostil İşlemleri

Yurtdışında apostil işlemleri, genellikle o ülkenin Türkiye’deki konsoloslukları veya büyükelçilikleri tarafından yürütülür. Apostil, bir belgenin uluslararası alanda tanınmasını sağlayan bir onay işlemidir.

Bu işlem, belgenin hangi ülkede düzenlendiğini ve o ülkenin yasalarına uygun olduğunu teyit eder. Yurtdışında apostil işlemi yapılacaksa, belgenin öncelikle kendi ülkesinde ilgili makamlarca onaylanması gereklidir. Daha sonra, belge yabancı ülkenin Türkiye’deki temsilciliklerine sunularak apostil onayı alınabilir.

Diplomaya Apostil Nasıl ve Nerede Yapılır?

Diplomaya apostil yapılması süreci, diplomayı veren ülkenin milli eğitim bakanlığı, yükseköğretim kurulu veya benzeri yetkili bir kurum tarafından başlatılır. Türkiye’de, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve bazı durumlarda il milli eğitim müdürlükleri bu işlemi gerçekleştirebilir.

Apostil işlemi için, diploma ve varsa transkriptin orijinali ile bu belgelerin noter onaylı suretleri gereklidir. İşlem ücreti, yapılan işleme göre değişiklik gösterebilir. Diplomanın apostil onayı alındıktan sonra, belge uluslararası alanda tanınır hâle gelir.

Apostil İşlemi ve Avukat Yardımı

Apostil işlemi, özellikle yurtdışında kullanılacak resmi belgeler için oldukça önemlidir. Bu süreçte avukat yardımı almak, işlemlerin hızlı ve doğru bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilir. Avukatlar, gerekli belgelerin toplanması, doğru makamlara başvurulması ve sürecin takibi konusunda destek olur.

Özellikle karmaşık hukuki belgeler, yabancı dildeki evraklar veya çok sayıda belgenin apostille edilmesi gereken durumlarda profesyonel yardım almak zaman ve maliyetten tasarruf sağlar. Avukat desteği, sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunur.

Apostil Konsolosluktan Alınır mı?

Apostil konsolosluktan alınmaz. Aksine apostil tasdikinin geçerli olmadığı yerlerde konsolosluklara başvurmak gerekir. Bu belgenin onayının olmadığı ülkelerde kamu belgelerinin geçerliliği olması konsolosluklara başvurarak sağlanıyor.

Noter Onayı Olmadan Apostil Olur mu?

Apostil tasdiklerinde kesinlikle noter onayı ve noterin bağlı olduğu kaymakamlık tarafından mührün olması gerekir. Bu işlemler yapılmadığı takdirde apostil tasdiki mümkün değildir. Eğer bu işlemlerin yapılmadığı mecralar olduğu zaman ilgili ülkenin konsolosluklarına başvurulması gerekir.

Apostil Ücreti Ne Kadar?

Apostil onaylı işlemlerin ücretleri aşamaya göre değişir. Belgelerin tercümesi ve noter tasdiki için ödeme yapmanız gerekir. Örneğin evlilik cüzdanınızda apostil tasdiki alıyorsanız, tercüme bürosuna ödeme yapmanız gerekir. Tercüme belgesini noter onayına gönderdiğinizde onay bedeli noterlik tarafından belirlenen tutarda alınır.

Apostil Anlaşmasına Üye Olmayan Tarafların Belge Onay İşlemlerinin Yapılması

Belgenizin geçerli olabilmesi için Lahey Sözleşmesine üye olan ve olmayan ülkeler arasında farklı prosedürlerden geçmeniz gerekmektedir. Bu prosedürler aşağıdaki gibidir.

  • Öncelikle yeminli tercüme bürosunun onayını gerektiren belgelerin ilgili ülkenin diline tercüme edilmesi gerekiyor.
  • Tercüme edilen metin, orijinal metinle birlikte, tercüme bürosunun kayıtlı olduğu yerdeki noter tarafından onaylanmalıdır.
  • Belge onayı noterin bulunduğu ilin vali veya kaymakamlığından gerçekleştirilir.
  • Yapılan apostil onayından sonra belgenin dışişleri bakanlığı tarafından tekrardan onaylanması gerekiyor.
  • Son adım olarak, ilgili evraklar onaylayacak büyükelçilik veya konsolosluğa teslim edilecektir. Elçilik veya konsolosluktaki onay süreci birkaç gün sürer.

Bu ülkelerden belge onayı almak istiyorsanız, belgenin geçerli olmasını istediğiniz ülkenin Dışişleri Bakanlığından, büyükelçiliğinden veya konsolosluğundan onay almanız gerekecektir.

Apostil

Apostil Tasdiki Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

1961 yılında yapılan Lahey Anlaşmasında birçok ülke bulunuyor. Bu ülkelerin sayısı oldukça fazladır. Bu sayının fazla olması apostil belgesinin ihtiyacının maksimum seviyede olduğunu gösteriyor. Bu ülkelerden bazıları şöyledir; Almanya, Yunanistan, Türkiye, İngiltere, Rusya Federasyonu, Çin Halk Cum. Azerbaycan, İsrail, İtalya, Hindistan bu ülkeler arasındadır. Lahey anlaşmasına göre 113 ülke apostil tasdik geçerliliği vardır.

Apostilli Vekalet İşlemleri

Lahey anlaşmasında ki prosedürün uygulanmasının başında Vekaletname belgesi yer almaktadır. Uluslararası belgenin geçerliliğinin olması için apostil vekaletname işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada yeminli tercüman tarafından tercüme edilen belge noterde tasdiklenir.

Ardından, valilik veya kaymakamlık mecraları tarafından onaylanan belgeler tasdik edilir. Tüm bu işlemlerden sonra Apostilli Vekaletname ilgili ülkedeki sorumlu kuruma gerekenin yapılması için ibraz edilir.

Apostil Tasdikinde Tercümenin Gerekliliği

Kamuya açık bir belgenin başka bir ülkede geçerli olabilmesi için talep edilen ülkenin diline tercüme edilmiş olması ve Apostil tasdikli tercümesinin olması gerekir.

Bu sayede ilgili makamlarca onaylanan belgeler talep edilen ülkede sunulabilir. Lahey tasdikli tercümeler için yeminli tercüme hizmeti veren bir tercümanın desteği alınmalı ve belgelerin noter tarafından onaylanması gerekmektedir.

Apostil Belgesine Neler Dahil Edilmelidir?

Apostil tasdiki için evrak hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de ana başlığın Fransızca yazılması gerektiğidir, aksi halde evrak değerlendirmeye alınmayacaktır. Apostil kimlik doğrulama belgesinde yer alması gereken sıra bilgisi şu şekildedir;

  • Belgeyi veren ülkenin adı
  • İmzalayanın adı ve soyadı
  • İmzalayanın unvanı
  • Belge üzerine basılan damga için izin bilgileri
  • Belgenin onaylandığı yer
  • Sertifikasyon Tarihi
  • Apostil tasdikini veren kuruluş
  • Apostil belge numarası
  • Belgeyi veren kuruluşun kaşesi veya mührü
  • Apostil tasdiki düzenleyen yetkilinin resmi imzası gereklidir.

Apostil belgesinde yukarıda istenilen herşeyin eksiksiz bir şekilde yer alması gerekiyor. Bu istenilenlerden birinin eksik olması durumunda belgenin geçersiz sayılması karşınıza çıkacak ilk sorundur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu