Genel

Hukuken Apartman Kuralları Nelerdir?

Apartman kuralları apartmanda yaşayan bireylerin daha iyi bir ortamda yaşamalarını sağlamak amacıyla belirlenen kurallardır. Şehirlerde yaşanan nüfus artışları apartman yaşamının yoğunluk kazanmasına neden olmuştur.

Bu yoğunluk ise apartman kuralları konusunda daha fazla çalışma yapılmasına neden olmuştur. Bu kurallar sayesinde apartmanlar daha sessiz, daha sakin, daha temiz ve güvenilir bir hale gelmektedir.

Bina kurallarının geneli yasalarca belirlenir. Bunun yanı sıra kat malikleri genel kurulu tarafından da belirlenen apartman kuralları da vardır. Bu kurallara uymak zorunludur. Özellikle de güvenlik açısından bu kurallara uymak önemlidir.

Apartman kurallarına her dairede oturan kişiler uymak zorundadır. Bu kuralları bildirmek apartman yöneticisinin görevidir. Yönetici, apartmanda bu kuralları dile getirmek ve uygulamayanlar hakkında gerekli işlemleri başlatmak zorundadır.

Danışmanlık hizmeti almak için hemen avukata sor sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Apartmanda Ses Kuralları Nelerdir?

Apartmanda ses kuralları, apartman kuralları içerisinde yer alır. Hukuken apartman kuralları sayesinde binanın daha sessiz ve huzurlu bir ortam olması mümkün hale gelir. Ses kuralları sayesinde insanlar yüksek ses tonunda konuşamaz ve bağıramazlar.

Apartmanda ses kuralları şunlardır:

  • 22.00 ile 06.00 saatleri arasında apartman içerisinde gürültü yapmak yasaktır.
  • İş günleri içerisinde sabahın erken ve gecenin geç vaktinde gürültü yapmak yasaktır.
  • Apartmanda enstrüman çalmak, yüksek sesli müzik keyfi yapmak, televizyonun sesini çok yüksek açmak gibi davranışlardan uzak durulmalıdır. Bu tarz faaliyetler için dairenize yakın olan diğer daire sakinlerinden izin almanız gerekir.
  • Hafta sonları, sabahın erken ve gecenin geç saatleri, genel ve resmi tatil günleri gibi zaman dilimlerinde matkap vb. aletleri kullanmayınız. Bu tarz işlerinizi belirlenen zamanlarda yapmanız gerekir.

Bu apartman kuralları her daire sakini tarafından bilinmelidir. Apartman yönetmeliği kuralları ile bu gibi yerlerin kontrolü sağlanır.

Apartmanda Temizlik Kuralları Nelerdir?

Apartmanda ses kadar önem verilen diğer bir konu ise temizliktir. Apartman temizliğinin sağlanması hijyen açısından önemlidir. Bu nedenle apartmanda uyulması gereken kurallar kesinlikle yerine getirilmelidir.

Apartmanda temizlik kuralları şunlardır:

  • Bina sakinleri apartman kurallarının her birine uymakla yükümlüdür.
  • Pencerelerden ve balkonlardan yemek artığı atılması yasaktır.
  • Şişe, sigara izmariti, kırıntılar gibi şeylerin bina içerisine ve çevresine atılması yasaktır.
  • Apartman içerisinde parlayıcı, patlayıcı ve yanıcı maddeler olmamalıdır.
  • Apartman içerisinde dairenin kapısı önünde bina temizliğini engelleyecek herhangi bir eşya bulunmamalıdır.

Daha temiz bir ortamda yaşamak için apartman kuralları öne çıkarılmalıdır.

Apartmanda Temizlik Kuralları Nelerdir?

Apartman Kurallarına Uyulmazsa Ne Olur?

Apartman Kurallarına uymak bu tarz yerlerde yaşayan herkesin görevidir. Apartman kuralları sizlerin her anlamda daha sağlıklı bir alanda yaşayabilmeniz açısından hazırlanır. Bu kurallara uymayan kişiler öncelikle uyarılmalıdır. Hukuki yollara başvurmadan önce uyarı yapmak önemlidir.

Apartman kurallarına uymayan kişiler için hukuk yolu açıktır. Bu kişiler dava edilebilir ve binadan arttırılabilirler. Apartman içerisinde yaşayan diğer sakinler bir araya gelip kişiyi şikayet edebilirler. Bu şikayet sonucunda cezai işlem uygulanabilir. Kurallara uymamak apartman yönetmeliğine ve Türk Ceza Kanununa aykırı bir durumdur.

Apartman İle İlgili Şikayetler Nereye Yapılır?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2013 yılında bu şikayetler için özel bir numara hizmete açmıştır. Alo 181 olarak sunulan bu numara sayesinde apartman ile ilgili şikayetlerinizi dile getirebilirsiniz. Apartman kuralları çerçevesinde hareket etmeyen herkesi bu numara üzerinden bildirebilirsiniz.

Apartman Yöneticisinin Yetkileri Nelerdir?

Apartman yöneticisi kat sakinleri tarafından belirlenir. Bu belirlenme sonucunda yönetici belli bir süre boyunca bina yönetimi ile yakından ilgilenmek zorundadır. Yöneticilerin belli başlı görevleri vardır.

Bu kişiler öncelikle bina sorunlarına çözüm sağlamak zorundadırlar. Ayrıca apartmana dair belli başlı konularda karar vermeleri gerekir. Apartmana ait olan giderleri takip ederek bunları belgelendirmek zorundadırlar. Yöneticilerin bu yetkileri yerine getirmesi bina kuralları açısından önemlidir.

Apartmanda Ortak Alan İşgalinde Ne Yapılmalı?

Apartmanda ortak alan işgali için tazminat davası açılması mümkün değildir. Bu durumda yapılması gereken en doğru şey ilgili kişinin yazılı ihtarname ile uyarı almasıdır. İhtar yapılmış olmasına rağmen hala aynı durum devam ediyor ise Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulabilir. Böylece ortak alan işgali sorununa hukuki bir çözüm sağlanabilir.

Görevli Ve Yetkili Mahkeme

Apartman kurallarına uyulmaması, hukuki bir sorun haline gelebilir. Bu durumda apartman sakinlerinin yetkili ve görevli mahkemeye gitmeleri gerekebilir. Apartman kuralları ile ilgili davalara Sulh Hukuk Mahkemesi bakar. Türk Ceza Kanunu apartman kuralları çerçevesinde sorun çözüme bağlanır.

Sonuç

Apartman kuralları, apartman da yaşamakta olan insanların daha güvenli, huzurlu, temiz ve sessiz bir yapı içerisinde yaşamalarını sağlamak için belirlenmiş olan önemli kurallardır. Bu kurallar yasalara uygun şekilde hazırlanır. Aynı zamanda bina yönetmeliği tarafından da belli kurallar konulabilir.

Apartman kurallarını özellikle ses ve temizlik konularında dikkat çeker. Çünkü genel olarak yaşanan sorunların başında binada gürültü olması ve binanın pis olması vardır. Bu tip problemlerin ortadan kalkması için apartman kurallarının her daim hatırlanması gerekir. Apartmanda yaşamak isteyen ya da yaşayan herkes bu kurallara uymaktan geri durmamalıdır. Bina içerisinde diğer insanları rahatsız edici ya da onların özel alanlarını gasp edici bir davranışta bulunulmamalıdır.

Apartman kurallarına uymamak ilk olarak etik bir davranış değildir. Çünkü insanların huzurunu bozmak doğru bir davranış değildir. Fakat buna rağmen apartman kurallarını hiçe sayarak hareket eden birçok kişi vardır. Bu kişiler için yapılması gereken şeyler Türk Ceza Kanununda belirlenmiştir.

Apartman kurallarına ters bir şekilde hareket eden kişiler, binanın yöneticisi tarafından uyarılmalıdır. Uyarı yapılmadan mahkemeye gitmek doğru değildir. Uyarı yapıldıktan sonra bir süre beklenilmelidir. Eğer kurallara uyulamama konusunda hala ısrar ediliyor ise Alo 181 hattı kullanılabilir. Bununla uğraşmak istemeyen ve kişinin ciddi bir yaptırım almasını isteyen kişiler ise Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruda bulabilir.

Apartman kurallarına uyulmaması ile ilgili davalar da bir hayli fazladır. Bu süreçte kendinize iyi bir destek bulmanız hakkınızı savunmanız açınızdan önemlidir. https://www.sinaneroglu.av.tr/ adresinden kendiniz için en iyi yol göstericiyi bulabilirsiniz.

Hukuk ve danışmanlık hizmeti sunan Sinan Eroğlu, bu gibi hukuki süreçlerde sizlere ne yapmanız gerektiği konusunda tüm detayları aktarır. Yanınızda profesyonel birinin olması sizi bir adım önde yapacaktır. Başarılı bir danışmana ve avukata sahip olmak, girmiş olduğunuz hukuki süreçlerden hakkınızla çıkmanızı sağlayacaktır. Firmadan hizmet almanız, özellikle de mahkeme sürecinde size büyük bir avantaj sunar.

Sık Sorulan Sorular

Apartman kuralları hakkında sık sorulan sorular

Apartman Kuralları Neye Göre Belirlenir?

Apartman kuralları, Apartman yönetmeliği ve kuralları Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre belirlenir.

Apartman Kurallarına Uymayan Kişiler Hakkında Ne Yapılır?

Bu kişiler öncelikle bina yönetimi tarafından uyarılır. Eğer sorun hala devam ederse Sulh Hukuk Mahkemesine gidilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu